Dark Mode On / Off

Renske is expat in Singapore: ‘Drie weken na aankomst gingen we in lockdown’

Eind 2019 vertrekt Renske van TeppieTravels.com met haar vriend naar Singapore voor zijn werk. Het plan is dat Renske hier ook op zoek gaat naar een baan, maar dat loopt nét even iets anders. Drie weken na aankomst gaan ze een drie maanden durende lockdown in.. In deze blog deelt ze haar ervaringen en tips bij het zoeken van een baan in Singapore.

1. Hoe ben je in Singapore terechtgekomen?

In december 2019 kwam mijn vriend Coen thuis met de mededeling dat zijn werk had gevraagd of hij vanaf februari 2020 voor een nieuw project (tijdelijk) naar Singapore wilde verhuizen. Wij hadden het samen al vaak over een avontuur in het buitenland gehad, dus ik hoefde hier niet lang over na te denken.

Door COVID-19 was ons vertrek uitgesteld tot maart en is alles anders verlopen dan wij hadden verwacht. Na 3 weken in Singapore begon de lockdown (Circuit Breaker) die 3 maanden duurde. Je mocht alleen je huis uit voor boodschappen, hardlopen of fietsen. Ben je benieuwd hoe wij het begin van ons expat-avontuur hebben ervaren? Op mijn blog heb ik hier een uitgebreide blog over geschreven.

Tekst loopt door onder de foto

Renske teppie

2. Welke stappen heb je genomen om in Singapore te kunnen wonen?

Wij hadden het voordeel dat vrijwel alles voor ons vertrek werd geregeld door Coen’s werk, zoals vliegtickets, hotel, zorgverzekering en een makelaar voor in Singapore. In Singapore mag je alleen werken als je een werkvergunning hebt. Het werk van Coen heeft zijn ‘Employment Pass’ (EP) geregeld en voor mij een ‘Dependant’s Pass’ (DP).

Tips voor het zoeken van werk in Singapore

In eerste instantie zouden wij 8 maanden in Singapore blijven en ik zou proberen werk te zoeken. In Nederland ben ik advocaat, maar Singapore heeft een ander rechtssysteem (common law), waardoor ik hier niet als advocaat zou kunnen werken. Vrienden en kennissen heb ik gelijk ingelicht dat ik naar Singapore zou verhuizen. Zo ben ik in contact gekomen met het hockeyteam van de Hollandse Club; (team)sport is een mooie manier om snel mensen te leren kennen. Daarnaast had ik het geluk dat ik al aardig wat mensen kende in Singapore en zo kreeg ik ontzettend veel contacten aangereikt.

Reisblog starten in een pandemie

Door de gevolgen van COVID-19 was het solliciteren zeker de eerste 4 maanden vrijwel onmogelijk. Tijdens de Circuit Breaker had ik de tijd om na te denken welke richting ik op wilde met mijn carrière. In die tijd ben ik mijn reisblog TeppieTravels.com gestart en heb ik daarvoor mijn eigen website gebouwd.

Start-up

Op de dag dat mijn website live ging, kwam ik via mijn netwerk in contact met een start-up en het klikte goed. Als mijn werkvergunning is goedgekeurd, ga ik als Business Development Manager aan de slag bij BlueMeg. BlueMeg heeft software ontwikkeld die alle corporate governance en entiteiten van een onderneming beheert, digitaliseert en automatiseert.

Werkvergunning Singapore

Ik kan pas starten met werken als mijn werkvergunning (Letter of Consent of ‘LoC’) is goedgekeurd door de overheid. Doordat ik met Coen naar Singapore ben gekomen op zijn EP, val ik niet onder het zogenaamde ‘buitenland-quotum’. Voor het aanvragen van een EP gelden namelijk veel meer regels. Met een EP ben je dus aantrekkelijker voor werkgevers. Een nadeel van een LoC is dat ik volledig afhankelijk ben van het werk van Coen; als zijn EP wordt ingetrokken, is mijn LoC ook niet meer geldig.

Tekst loopt door onder de foto

Teppietravels Singapore

3. Wat maakt Singapore een fijne plek om te wonen?

Singapore is een heerlijke plek om te wonen! Het is ontzettend veilig (je kunt er je mobiel op tafel laten liggen als je naar de wc gaat en ‘s nachts alleen over straat), superschoon (kauwgom is verboden; zie mijn blog voor alle ‘Singapore Don’ts’), heel modern en het is altijd heerlijk warm – al zijn er natuurlijk regelmatig tropische hoosbuien met harde klappen onweer.

Verder vind ik de mix aan mensen die hier wonen ontzettend inspirerend. Alle geloven lijken hier zonder problemen met elkaar te kunnen leven en de belangrijke dagen uit alle geloven zijn nationale vrije dagen. Het is dan ook geen verrassing dat al deze culturen hun eigen keuken hebben meegenomen naar Singapore. Je kan je hier bij elke maaltijd in een ander land wanen: koffie bij het Franse Merci Marcel, lunchen in een hawker centre (foodhall met streetfood), borrelen op een fantastisch dakterras en eten op straat bij Satay Street. Ik vind die culinaire ontdekkingstocht heerlijk!

Daarnaast is Singapore heel groen. Tijdens de Circuit Breaker hebben wij veel gewandeld en gefietst door de prachtige natuur van Singapore. De overheid probeert Singapore zo groen mogelijk te krijgen en heeft Park Connectors aangelegd die alle grote parken met elkaar verbinden. De parken en paden zijn keurig aangelegd, dus echt buiten de gebaande paden gaan in Singapore is vrijwel onmogelijk.

Tekst loopt door onder de foto

Singapore Renske

4. Wat zijn je 5 favoriete plekken in Singapore?

Aangezien we door COVID-19 niet kunnen reizen buiten Singapore, hebben we al heel veel van Singapore gezien, ook meer onontdekte plekken. Mijn favoriete activiteiten en plekken zijn:

➵ Wandelen in Chinatown en Little India;
➵ Hiken of fietsen door een van de vele parken of Pulau Ubin;
➵ Beachday op Sentosa bij Rumours;
➵ Genieten van het uitzicht met een drankje op een dakterras, bijvoorbeeld Level33;
➵ Hawker centres, zoals de openlucht hawker in Newton.

Tekst loopt door onder de foto

Renske in Singapore

5. Ultieme tip om te kunnen wonen in Singapore?

Geef je over aan de ‘expat-bubbel’ en geniet er volop van! Bijna iedereen heeft hier een zwembad, tennisbaan en gym bij zijn of haar ‘condo’. Maar kijk ook eens iets verder dan de expat-bubbel en schrijf je bijvoorbeeld in bij de NCA (Netherlands Charity Association) om een ochtend te helpen in de soepkeuken van Willing Hearts. Dan zie je dat er ook in Singapore armoede en leed is. Ik vond dit een bijzondere ervaring en het heeft mijn beeld van Singapore vergroot.

En dan nog even dit…

Botanical gardens of rooftop bars?
Rooftop bars! Zie mijn blog ‘Mijn 9 favoriete dakterrassen in Singapore’

Streetfood of restaurant?
Hawker centre voor de lunch en restaurant ‘s avonds (of andersom).

Voor altijd in Singapore of in Nederland wonen?
Singapore alleen is wel erg klein, dus ik denk dat ik zeker nog wel (tijdelijk) terugkeer naar Nederland.

Cultuur of natuur?
Cultuur, maar ik heb wel altijd groen om me heen nodig, dus eigenlijk kan ik ook niet zonder natuur.

Heb je vragen over het wonen in Singapore? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties!

Renske volgen op Instagram? Klik hier! Neem een kijkje op Teppietravels.com voor nog veel meer reisverhalen van Renske.

Vergeet ook niet jouw verre droom te delen! @verredromers of #verredromers en wie weet lezen we de volgende keer over jouw uitgekomen verre droom!

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *