Dark Mode On / Off

Marta: ‘Ik schrijf vanuit Nederland reisgidsen over mijn geboortestad Barcelona’

Marta werd geboren in Barcelona, maar verhuisde 12 jaar geleden naar Nederland voor de liefde. Vanuit ons kikkerlandje schrijft ze online reisgidsen over de Spaanse stad. In deze blog deelt ze alvast een aantal Barcelona-tips met je! Én ze geeft antwoord op de hamvraag: ‘zou je ooit nog terugverhuizen?’

1. Je bent geboren en getogen in Barcelona, maar woont inmiddels in Nederland… Vertel!

Doordat ik verkering kreeg met een Nederlander kwam ik in 2008 in Nederland terecht. Eerst als student en met het idee om hier een tijdje te wonen, maar al gauw vond ik werk en kochten we ons eerste huis. Ondertussen woon ik al meer dan 10 jaar met veel plezier in Nederland, heb ik een leven opgebouwd en zelfs mijn eigen bedrijf gestart. Ik beheer twee websites, Barcelona met Marta, waarop ik Nederlanders over mijn geboortestad Barcelona vertel en Holandia.es, waar ik Spanjaarden tips geef over Nederland.

Tekst loopt door onder de foto

Marta

2. Vanuit Nederland schrijf je online reisgidsen over Barcelona, is dat niet lastig?

Lastig heb ik het nooit gevonden: ik ben van jongs af aan al gefascineerd door Barcelona en had altijd interesse in de achtergrondverhalen van de plekken die ik bezocht. Bovendien is Barcelona een zeer inspirerende stad waar altijd wel iets nieuws te beleven valt, dus er is altijd wel iets leuks om over te praten. Doordat ik er regelmatig naartoe ga en het nieuws en alle ontwikkelingen op de voet volg, blijf ik goed op de hoogte. Het enige lastige is soms om recente foto’s van specifieke plekken te hebben, want ook als ik iemand op pad stuur, blijf ik het leuker vinden om alle foto’s zelf te maken.

3. Wat is het grootste verschil tussen het leven in Nederland en Spanje?

Je zou denken dat met slechts twee uur vliegverschil het leven niet zo verschillend zou zijn.. Maar dat is dus helemaal niet zo. Van de eetgewoonten en de werktijden tot de mentaliteit van de inwoners. Vooral het verschil in etenstijden verbaasde me heel erg in het begin. In Spanje zijn winkels doorgaans open tot 20:00 uur en eet men ’s avonds om 21:00 – 22:00 uur. Ook kinderen gaan in Spanje veel later naar bed.

4. Wat zijn je 5 favoriete plekken in Barcelona?

Ik heb een heleboel favoriete plekken, maar als ik er vijf zou moeten noemen, dan denk ik al gauw aan de volgende:

Strandboulevard

De strandboulevard, waar je heerlijk kunt flaneren of een hapje doen bij één van de vele strandbars en visrestaurants. Mijn favoriet is de poké bowl van Poké Maoli in La Barceloneta. Deze kun je to go bestellen en al kijkend over de zee op een bankje opeten.

Vila de Gràcia

Eén van mijn favoriete wijken in de stad waar altijd een inspirerende en creatieve vibe hangt. Gràcia zit dan ook vol met winkels en studio’s van lokale ontwerpers. Je kunt er heerlijk van plein naar plein hoppen en op zoek gaan naar een leuk terras. Aan hotspots en restaurants is hier geen gebrek. Sla bijvoorbeeld het sushi restaurant Kibuka niet over en schuif aan op het terras van Nabucco Tiramisu.

Tekst loopt door onder de foto

Bunkers del Carmel

Voor het mooiste 360 graden uitzicht over de stad moet je bij de Bunkers del Carmel zijn. Dat er bovenop deze berg ook nog eens resten van een luchtafweergeschut uit de burgeroorlog en een voormalige krottenwijk liggen, maakt deze plek alleen maar unieker.

Tekst loopt door onder de foto

Montjuïc

De berg van Montjuïc is nog zo’n pareltje voor wie van natuur en mooie uitzichten houdt. De berg zit vol verschillende tuinen en parken, heeft enkele van de mooiste musea in de stad en beschikt tevens over goede sportvoorzieningen die uit de Olympische Spelen van 1992 stammen. Niet te missen is het kasteel van Montjuïc, op het hoogste punt van de berg, waar in de zomer een openlucht bioscoop is.

Horta

Onmisbaar in mijn top 5 is de wijk waar ik vandaan kom en waar ik nog steeds graag vertoef als ik er op bezoek ben. Horta was vroeger een dorp aan de voet van de Collserola heuvel. Door de groei van Barcelona werd deze al gauw opgeslokt door de stad. Toch heeft de dorpse sfeer de wijk nog niet verlaten en op vele plekken kun je nog de oude huizen en voormalig boerderijen zien. Horta is ook één van de groenste wijken in de stad, vooral bekend om het park met het doolhof, het Parc del Laberint d’Horta. Verder is het geen toeristische trekpleister, waardoor je heerlijk tussen de locals bent.

Tekst loopt door onder de foto

Doolhof

5. Zou je ooit terugverhuizen naar Barcelona?

Ja, dat is eigenlijk altijd het idee geweest, maar tot nu toe is dat niet van gekomen. Gelukkig ligt Barcelona niet ver weg en kan ik er vaak naartoe reizen (in deze coronatijd gaat dat helaas even niet..).

En dan nog even dit…

6. Binnen of buitenleven? In vertoef graag buiten, maar bij slecht weer blijf ik liever binnen.

7. (Online) gids of toerist? Toerist, want ik hou van nieuwe plekken ontdekken.

8. Spaanse of Nederlandse keuken? Spaanse keuken.

9. Vakantie aan de kust of in het binnenland? Strand, alhoewel de bergen ook mooi zijn.

10. Blogger of vlogger? Mijn werk bestaat nu vooral uit schrijven, maar ik probeer zo nu en dan ook wat van mezelf te laten zien op YouTube en social media.

Heb je vragen over het wonen in Spanje? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties!

Marta volgen op Instagram? Klik hier! Neem een kijkje op barcelonametmarta.nl voor nog veel meer Barcelona-tips van Marta.

Vergeet ook niet jouw verre droom te delen! @verredromers of #verredromers en wie weet lezen we de volgende keer over jouw uitgekomen verre droom!

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *