Dark Mode On / Off

Bed and breakfast starten in Spanje? Zo deed Monique dat!

In ‘Verre dromen’ spreek ik Verre dromers wiens dromen al uitkwamen. Elk van hen heeft in het buitenland gereisd, gestudeerd, gewoond, gewerkt of doet dat nog steeds. Ze vertellen hoe ze op hun droombestemming zijn beland én geven tips voor iedereen met dezelfde verre droom.

Vandaag ga ik in gesprek met: Monique (38) van Finca Viva La Vida. Samen met haar gezin vertrok ze begin 2020 naar Andalusië, Spanje, om daar hun droom te laten uitkomen: het starten van een Bed & Breakfast. Ze vertelt hoe ze deze droom precies heeft verwezenlijkt en geeft tips over het prachtige Andalusië. Begin 2021 hoopt ze hier haar eerste gasten te ontvangen.

1. Waarom een B&B starten in Andalusië, Spanje?

Ruim 12 jaar geleden waren we voor het eerst aan het rondreizen in Andalusië. Binnen no time stal deze regio ons hart. De jaren erop kwamen we er dan ook steeds vaker en fantaseerden we over het verhuizen naar Andalusië om hier een B&B te starten. Voor we het wisten gingen de jaren voorbij; er kwamen twee mooie dochters en mijn man en ik begonnen ieder een eigen bedrijf.

Twee jaar geleden beseften we dat als we onze droom nog wilden verwezenlijken, we er niet meer te lang mee moesten wachten, aangezien de kinderen ook steeds ouder worden. Toen we dit eenmaal realiseerden, begon onze zoektocht naar de perfecte locatie. Een locatie waar we straks onze gasten kunnen verwelkomen en waar de kinderen het ook naar hun zin hebben. Na enkele bezichtigingen hadden we onze droom Finca (rustiek huis op een groot perceel) gevonden. Onze Finca: Viva La Vida, gelegen in het hart van Alora, Andalusië.

2. Stappen richting het starten van een B&B in Spanje?

Toen begon het avontuur: we schreven ons uit bij gemeente Zwolle, verkochten ons huis en de autorijschool van mijn man. Ik stelde de klanten van mijn reisbureau, The Travel Club Monique Duffhues, op de hoogte en gaf aan niet zo snel meer in persoon langs te kunnen komen voor advies. Gelukkig kan ik, vanuit Spanje, mijn klanten wel nog steeds online van dienst zijn. In Spanje regelden we vooraf de volgende belangrijke zaken:

  1. Hypotheek;
  2. NIE nummers (identificatienummer voor buitenlanders in Spanje);
  3. School voor de kinderen;
  4. Architect en advocaat;
  5. Taxatie Finca;
  6. Auto;
  7. Verzekeringen;
  8. Inschrijving gemeente;
  9. Controle legale woning door advocaat.

Onze advocaat en makelaar zorgden ervoor dat alles goed geregeld werd met de aankoop van het huis. De architect zette alle plannen voor de verbouwing op papier en arrangeerde de benodigde vergunningen (bouwvergunning voor de grote en kleine verbouwingen en een vergunning voor het zwembad). Onze boekhouder/gestor regelde onze NIE nummers, vergunningen voor de B&B, residentie en overige boekhouding.

3. Wat is er, eenmaal in Spanje, mee- of tegengevallen?

Op 4 januari 2020 emigreerden we naar Spanje en half februari kregen we de sleutel van onze Finca. Het grote klussen kon eindelijk beginnen! Het verliep allemaal vlot, totdat daar half maart het coronavirus was. Het virus zorgde ervoor dat de bouw stil kwam te liggen. We gingen een volledige lockdown in. De kinderen konden niet naar school en ik had het op dat moment erg druk met mijn werk, in verband met alle annuleringen en omboekingen.

Die weken waren best pittig. Al hadden we wel veel tijd om goed na te denken over de verbouwing van de Finca. We besloten dingen nog beter aan te pakken dan in eerste instantie de bedoeling was. Zo gaan we nu binnen alles renoveren (B&B, woonhuis, vakantiewoning): van elektra en waterleidingen tot kozijnen en stucwerk. En komen er overal nieuwe vloeren, badkamers en keukens in. Als dan ook een terras, tuin en zwembad is aangelegd, is de Finca helemaal af!

4. Wat maakt jullie B&B straks uniek?

Onze B&B wordt een luxe B&B en krijgt een eigentijds interieur. Onze Finca ligt in een ideale omgeving in het mooie Andalusië. Vanuit hier kun je van alles gaan ontdekken: steden, cultuur en natuur. We willen onze toekomstige gasten volledig ontzorgen op onze Finca. Dit doen we door het bieden van o.a.: goede boxsprings, ruime kamers en een verrassend ontbijt. Met mijn kennis en connecties in het toerisme kan ik, naast het verblijf, ook de volledige reis voor onze gasten verzorgen. Begin 2021 hopen wij onze eerste gasten te mogen ontvangen in Finca Viva La Vida!

5. Favoriete hotspots in Spanje?

Onze favoriete plekjes in de omgeving zijn: de meren van Ardales, het prachtige Malaga (op slechts 40 minuten), de mooie stad Granada en natuurpark El Torcal. We ontdekken nog steeds nieuwe strandjes met de gezelligste strandtenten, leuke dorpjes, mooie wandelroutes etc. etc.! Zoveel leuke plekjes die allemaal goed bereikbaar zijn vanuit onze B&B!

6. Ultieme tip starten B&B in Spanje?

Wanneer het eenmaal zover is, raad ik aan contact te maken met de locals om je heen. Dit wordt natuurlijk al een stukje makkelijker wanneer je de taal spreekt. Locals vinden het vaak fijn om betrokken te worden en op de hoogte te zijn van je plannen. Ze helpen je graag op weg door je in contact te brengen met mensen die je nodig kunt hebben voor een eventuele verbouwing.

Tevens mogen mensen met dezelfde verre droom ons altijd contacten voor tips. Wij geven je graag informatie over het emigreren naar het buitenland. Je kunt altijd een verblijf bij ons boeken, zodat we je op weg kunnen helpen! Door het vertellen van ons verhaal, nemen we graag onzekerheden die je wellicht hebt weg én hopen we je te inspireren.

Als laatste wil ik nog zeggen: volg je hart! Laat je dromen uitkomen en kijk niet alleen naar de lastige keuzes die je moet maken. Als je iets écht graag wilt, dan komt het goed!

En dan nog even dit…

7. Paella of gazpacho? Paella!
8. Wijn of sangria? Uuhhhh…. Tinto Verano!
9. Salsa of flamenco? Salsa
10. Siesta of geen siesta? Siesta, nu het zo warm is dan is dit echt heerlijk!

Heb je vragen over het starten van een B&B in
Spanje? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties!

Vergeet ook niet jouw verre droom te delen! @verredromers of #verredromers en wie weet lezen we de volgende keer over jouw uitgekomen verre droom!

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *