Dark Mode On / Off

Raïssa over wonen en werken in Spanje! Praktische tips

In ‘Verre dromen’ spreek ik Verre dromers wiens dromen al uitkwamen. Elk van hen heeft in het buitenland gereisd, gestudeerd, gewoond, gewerkt of doet dat nog steeds. Ze vertellen hoe ze op hun droombestemming zijn beland én geven tips voor iedereen met dezelfde verre droom.

Vandaag ga ik in gesprek met: Raïssa (30 jaar) van nieuweplekkenontdekken.nl / @nieuweplekkenontdekken. Al op jonge leeftijd ontwikkelde ze een liefde voor Spanje. In 2007 besloot ze een taalcursus te volgen in Salamanca. Dit beviel haar zo goed dat ze wist: ooit ga ik in Spanje wonen en werken! En dat deed ze dan ook. Ze vertrok naar de Costa Brava en later naar Barcelona. Hoewel ze nu in Nederland is, ziet ze zichzelf in de toekomst wel weer in Spanje wonen. In deze blog geeft ze praktische tips over het wonen en werken in Spanje!

1. Waarom wonen en werken in Spanje?

Spanje is mijn favoriete (vakantie)land. Van kleins af aan ging ik elk jaar met mijn ouders op vakantie naar Spanje. Ik denk dat daar de liefde voor dit prachtige land is ontstaan. Ik houd gewoon van de mensen, de taal en de cultuur. Een aantal jaren terug, ik denk dat het ergens in 2007 was, heb ik een taalcursus Spaans gevolgd in Salamanca. De taalcursus was geregeld via Tricolore en volgde ik op de taalschool Colegio Delibes. Het leven in Spanje beviel mij zó goed, dat ik toen al wist: ooit ga ik hier wonen en werken! Uiteindelijk heb ik in 2013 voor het eerst in Spanje gewerkt. Ik werkte toen voor Vacansoleil als receptioniste op een camping in Pals, een klein dorpje in Catalonië. Na deze ervaring volgden nog 2 zomers op dezelfde camping. In januari 2017 besloot ik om mijn koffers te pakken en richting Barcelona te gaan. Dit keer zonder vooraf werk en accommodatie te regelen… Ik vertel je hoe ik dit heb aangepakt!

2. Stappen richting wonen en werken in Spanje?

De stappen die ik heb genomen om in Spanje te kunnen werken waren eigenlijk heel simpel. Ik sprak de Spaanse taal al en om er legaal te kunnen werken heb je verder alleen een NIE nummer nodig. Heel toevallig had ik die ook al, want toen ik mijn taalcursus in Salamanca volgde, werd ik verliefd op een Spanjaard. In die tijd heb ik mijn NIE aangevraagd. NIE staat trouwens voor ‘Número de Identificación de Extranjeros’, oftewel ‘Identificatienummer voor Buitenlanders’. Dit nummer blijft altijd geldig. Het enige wat ik nu nog moest doen was werk en een accommodatie zoeken. Via Facebook kwam ik terecht op de pagina Rent a Room (Barcelona). Hier vond ik vrij snel een kamer in een gedeeld appartement, super fijn! Ook vond ik werk via de Facebookgroep Dutch jobs in Barcelona bij een Belgisch callcenter, Newco Communications.

3. Voor- en nadelen wonen en werken in Spanje?

Laat ik beginnen met de voordelen. Ik vond het geweldig om elke dag met de Spaanse taal bezig te zijn en mijn Spaans te verbeteren. Daarnaast was het lekkere weer een groot voordeel en natúúrlijk de mooie omgeving en het buitenleven. Een nadeel, wat ik vooral in Barcelona heb ervaren, was dat ik niet echt veel verdiende en de kosten relatief hoog waren.

4. Favoriete plek in Spanje?

Mijn favoriete plek in Spanje is de Costa Brava. Dit komt denk ik door de zomers die ik op de camping in Pals heb gewerkt. Veel mensen denken bij de Costa Brava aan een typische vakantiebestemming voor jongeren, zoals Lloret de Mar. Echter heeft de Costa Brava zoveel meer te bieden! Pals is bijvoorbeeld een heel schattig middeleeuws dorpje. In de buurt vind je nog vele andere leuke dorpjes, waaronder mijn favoriet: Calella de Palafrugell (niet te verwarren met Calella). Dit is een leuk vissersdorpje met prachtige baaitjes, aanrader!

5. Ultieme tip om te wonen en werken in Spanje?

Mijn ultieme tip in het algemeen is: twijfel niet en ga je dromen achterna! Vaak zijn mensen bang om het oude vertrouwde hier in Nederland op te geven. Dan zeggen ze: ‘’Maar wat als?…’’ Ik ben van mening dat je dit alleen kunt weten als je het daadwerkelijk doet, just go for it! Verder is het natuurlijk wel fijn als je al een beetje Spaans spreekt. En mocht je net als ik richting Barcelona of de Costa Brava gaan, houd er dan rekening mee dat dit in Catalonië is en hier ook Catalaans gesproken wordt.

En dan nog even dit…

6. Barcelona of de Costa Brava? Makkelijk: de Costa Brava. Ik moet eerlijk zeggen dat Barcelona niet echt mijn stad is. Ik vind het te groot en te druk. Geef mij maar de pittoreske dorpjes aan de Costa Brava.

7. Spaanse tortilla of tapas? Ik ben gek op tapas. Je kunt mij wakker maken voor chipirones (gefrituurde kleine inktvisjes), patatas bravas, pimientos al padrón, noem maar op!

8. Nederlandse of Spaanse etenstijd? Het ligt eraan waar ik ben. Momenteel ben ik weer terug in Nederland en ben ik rond een uur of 6 echt wel toe aan avondeten, maar in Spanje pas ik mij aan en vind ik het heerlijk om ’s avonds pas laat te eten.

9. Wel of geen mañana mañana cultuur? Ik moet eerlijk zeggen dat ik die mañana mañana cultuur niet echt heb ervaren. Vooral in de zomermaanden niet, dan was het hard doorwerken. Ik werkte toen 6 dagen in de week en mijn collega’s ook.

10. Binnen- of buitenleven? Spanjaarden leven veel meer buiten dan Nederlanders. Ik geef de voorkeur aan het buitenleven.

Heb je vragen over het wonen of werken in Spanje? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties!

Vergeet ook niet jouw verre droom te delen! @verredromers of #verredromers en wie weet lezen we de volgende keer over jouw uitgekomen verre droom!

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *