Dark Mode On / Off

Kiki werkte als reisleidster in Griekenland: ‘Ieder jaar probeer ik terug te gaan’

In ‘Verre dromen’ spreek ik Verre dromers wiens dromen al uitkwamen. Elk van hen heeft in het buitenland gereisd, gestudeerd, gewoond, gewerkt of doet dat nog steeds. Ze vertellen hoe ze op hun droombestemming zijn beland én geven tips voor iedereen met dezelfde verre droom.

In 2010 vertrok Kiki (34) van kikiaroundtheworld.nl naar Kreta, Griekenland, om hier als reisleidster aan de slag te gaan. Hoewel Griekenland niet haar eerste keuze was, wist Kreta Kiki’s hart al snel te stelen. Ieder jaar probeert ze het Griekse eiland te bezoeken. Ze vertelt over haar werk als reisleidster en geeft Griekse tips!

1. Waarom wilde je graag in Griekenland werken?

Nou het grappige is, Griekenland was eigenlijk niet mijn keuze. Ik ging voor Sunweb werken en wilde vooral voor de ervaring naar het buitenland. Mijn voorkeur? Turkije, waar ik 3 jaar ervoor een zomer had gewoond. Uiteindelijk besloot de reisorganisatie dat ik naar Kreta zou gaan, omdat ze vonden dat ik als half Griekse bij mijn roots thuishoor. Daar hadden ze eigenlijk ook wel een beetje gelijk in. Echter begreep ik eerst niet waarom ze me dan naar Kreta/Chersonissos stuurden, aangezien ik net als veel mensen direct dacht aan massatoerisme en foute zuipvakanties. Eenmaal daar heb ik geleerd dat Kreta zoveel meer te bieden heeft. Het is een prachtig eiland met tropische stranden, leuke kleine dorpjes en geweldige natuur.

Reisleidster op Kreta

Ik werkte 7 maanden als reisleidster op Kreta. Mijn voornaamste taken waren het ontvangen van gasten op de luchthaven, begeleiden van bussen naar de accommodaties, informeren over de bestemming en meegaan op excursies. Een heerlijke, maar enorm drukke baan. Ik werkte 6 dagen per week, waardoor er niet veel tijd was om het eiland super goed te verkennen. Nu Kreta eenmaal in mijn hart zit, probeer ik er zeker één keer per jaar naartoe te gaan.

Iedere keer ben ik weer gefrustreerd dat ik te weinig tijd heb om alles te zien.

Kiki Kreta

2. Stappen richting werken in Griekenland?

Uiteraard begon het allemaal bij de sollicitatieprocedure en training. Ik had niet het juiste diploma om reisleidster te worden, maar besloot toch te solliciteren. De sollicitatieprocedure bestond uit meerdere rondes, die ik gelukkig doorkwam. Tijdens een 4-daagse training in Nederland leerde ik mijn collega’s van de bestemming kennen. De reisorganisatie regelde mijn tickets en verblijf, dus die zoektocht had ik niet.

De weken voor mijn vertrek was het natuurlijk zo goed mogelijk inpakken voor een verblijf van 7 maanden.  Dat werden uiteindelijk 2 koffers (50 kg). Natuurlijk veel te veel, maar als (toen nog) jongedame moet natuurlijk je hele kledingkast mee.

3. Voor- en nadelen aan werken in Griekenland?

De voordelen zijn natuurlijk het lekkere eten, de enorm lieve Griekse bevolking en de tropische temperaturen dag in dag uit (al gaat dat laatste na een tijdje ook vervelen).Verder heb je als reisleiding het voordeel dat je de juiste mensen leert kennen en dus overal welkom bent en veel voor elkaar krijgt. Tijdens lange werkdagen was het trouwens ook heerlijk dat je in je pauze een half uurtje op het strand kon liggen.

Natuurlijk waren er ook nadelen: het enorm harde werken, maken van zeer lange (werk)dagen, nauwelijks vrije tijd om echt te genieten van de bestemming en het missen van familie.

Kiki in Griekenland

4. Favoriete plek in Griekenland?

Dankzij mijn periode op Kreta is dat wel echt één van mijn favoriete plekken in Griekenland. Het is een enorm groot eiland waar je als reiziger volgens mij maanden kunt vertoeven. Het eiland is super divers: je vindt er prachtige stadjes, paradijselijke stranden en heerlijke restaurants.

En tsja tips… Waar moet ik beginnen? Ik heb er zoveel! Eten in Oud Chersonissos bij mijn vrienden van Zachos. Naar het strand van Balos en Elafonisi. Door de stadjes Chania en Rethymnon struinen. De prachtige natuur op het eiland verkennen door een kloof te bewandelen… Kreta is zo’n veelzijdig eiland!

Verder heb ik nog wel een aantal andere favoriete plekken in Griekenland, zoals: Rhodos, Santorini, Parga en Athene.

5. Ultieme tip wonen en werken in Griekenland?

DOEN! Absoluut DOEN. Ik raad het altijd iedereen aan om een tussenjaar te nemen, een tijdelijke baan of stage in het buitenland te zoeken. Je zult geen spijt krijgen! Ik zeg altijd maar: ‘’je kunt beter spijt krijgen van iets wat je gedaan hebt, dan spijt krijgen dat je het niet gedaan hebt.’’

6. Volgende verre droom?

Zoveel mogelijk reizen, reizen, reizen. Sowieso ieder jaar naar Griekenland en verder het liefst zoveel mogelijk landen bezoeken die ik nog niet ken. Bovenaan het verlanglijstje staat Mauritius.

Kiki Kreta Stad

En dan nog even dit…

7. Stad of eiland? Eiland! En dan het liefst eilandhoppen.

8. Ouzo: yes please of no thanks? Yes please!

9. Gyros of tzatziki? Gyros.

10. Voorafgaand aan je reis alles weten of helemaal niets weten? Alles weten.

Heb je vragen over het wonen en werken in Griekenland? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties!

Vergeet ook niet jouw verre droom te delen! @verredromers of #verredromers en wie weet lezen we de volgende keer over jouw uitgekomen verre droom!

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *