Dark Mode On / Off

Noëlle bezocht haar schrijfkindje in Sri Lanka en backpackte door het land

In ‘Verre dromen’ spreek ik Verre dromers wiens dromen al uitkwamen. Elk van hen heeft in het buitenland gereisd, gestudeerd, gewoond, gewerkt of doet dat nog steeds. Ze vertellen hoe ze op hun droombestemming zijn beland én geven tips voor iedereen met dezelfde verre droom.

Noëlle @travelnono_ / travelnono.com was pas 18 jaar toen ze besloot haar backpack te pakken en te vertrekken naar Sri Lanka. Gedurende 6 weken bezocht ze verschillende plekken én deed ze vrijwilligerswerk in het kindertehuis van haar schrijfkindje. In deze blog blikt ze terug op een onvergetelijke reis!

1. Waarom wilde je graag backpacken in Sri Lanka?

In 2014 ben ik al eens op vakantie geweest in Sri Lanka, samen met mijn ouders en zusje. De reden dat wij toen voor Sri Lanka kozen, was omdat wij hier een schrijfkindje hebben die we financieel ondersteunen. We wilden haar heel graag een keer bezoeken om te zien hoe zij daar, samen met de andere kinderen, in het kindertehuis woont.

Nadat ik in 2018 mijn vwo-diploma behaalde, nam ik een tussenjaar. In deze periode heb ik veel gewerkt, maar wilde ik ook graag reizen. Al gauw bedacht ik dat ik nog een keer terug wilde naar Sri Lanka, om het land backpackend verder te ontdekken. In 2014 hadden wij een private driver en sliepen wij in best luxe resorts, waardoor ik de ‘lokale vibe’ toen niet echt heb meegekregen. Ook wilde ik nog een keer terug naar het kindertehuis om hier een paar dagen vrijwilligerswerk te doen en cadeautjes uit te delen. Het kindertehuis is gevestigd in Hanwella, dit is een klein stadje op een paar uur rijden van de hoofdstad Colombo. Hier heb ik 4 dagen doorgebracht en vooral veel met de kinderen gedanst, gezongen en gespeeld. Wil jij ook graag een schrijfkindje ondersteunen? Kijk dan op deze website.

Tekst loopt door onder de foto

Noelle Sri Lanka

Toen ik naar Sri Lanka vertrok was ik net 18 jaar. Redelijk jong dus, maar dit vond ikzelf – en mijn ouders gelukkig ook -, geen reden om niet te gaan. Ik was al erg zelfstandig, kon goed dingen zelf uitzoeken en vertrouwen op mijn intuïtie. Daarom zou ik tegen alle jonge lezers willen zeggen: laat je zeker niet tegenhouden door je leeftijd. Je bent veel zelfstandiger dan je denkt!

2. Stappen richting backpacken in Sri Lanka?

Toen ik had besloten om naar Sri Lanka te gaan, heb ik eerst uren en uren aan artikelen gelezen op sites van reisbloggers. Over alle hotspots in het land, de beste reistijd voor de verschillende delen van het land, het budget, noem maar op. Hierdoor werd mijn voorpret steeds groter. Ik leerde ook dat je een visum nodig hebt om Sri Lanka binnen te komen. Dit kan nogal een gedoe zijn als je niet goed weet wat voor soort visum je nodig hebt. Tot 30 dagen in Sri Lanka kun je een e-visum online aanvragen, dat is zo geregeld. Wanneer je langer in Sri Lanka wilt blijven, is het handig om langs de ambassade in Den Haag te gaan om zo je visum te regelen. Dit is dan ook wat ik gedaan heb aangezien ik 35 dagen in Sri Lanka zou spenderen. Wil je meer weten over de verschillende manieren waarop je het visum kunt regelen? Bekijk ze dan hier in mijn blog.

Overnachtingsplekken in Sri Lanka heb ik echt in backpackersstijl geregeld. Dit betekende dat ik meestal op de dag zelf besloot om nog een paar dagen ergens te blijven of dat ik wilde vertrekken (samen met andere backpackers) naar een nieuwe plaats. In de bus bekeek in dan accommodaties op booking.com en las ik de reviews. De reviews goed doorlezen raad ik echt iedereen aan! Hierdoor weet je precies wat je kan verwachten en kun je minder leuke overnachtingsplekken skippen.

Tekst loopt door onder de foto

Noelle in Sri Lanka

3. Favoriete plek in Sri Lanka?

Dit vind ik heel lastig kiezen! Ik denk dat ik qua strand kies voor Uppuveli, bij Fernando’s bar. Hier kan je heerlijk relaxen, maar ook leuke activiteiten ondernemen zoals suppen, snorkelen of een scootertje huren en de omgeving verkennen.

De beste plek om te surfen vond ik Arugam Bay, beter bekend als het surfwalhalla van Sri Lanka. Op elke hoek in Arugam Bay vind je wel een surfschool en alle medewerkers vinden het te gek om je les te geven. Verder is het stadje heel relaxed en laidback. Heerlijk om hier lekker te ontspannen en chillen dus!

Als je net als ik van natuur houdt, mag je Ella zeker niet overslaan. Ella is ook het eindpunt van de treinreis Kandy-Ella, beter bekend als een van de mooiste treinreizen ter wereld. De uitzichten onderweg zijn werkelijk prachtig. Hier kun je mooie hikes maken door de theevelden, naar gave uitkijkpunten boven op de berg (denk aan Little Adam’s Peak en Ella Rock) en de beroemde Nine Arch Bridge bekijken en fotograferen. Wil je alles weten over Ella? Check dan zeker even mijn blog met de leukste activiteiten.

Tekst loopt door onder de foto

Noelle Sri Lanka

4. Mooiste herinnering gemaakt in Sri Lanka?

De verjaardag vieren van een meisje dat ik 2 dagen daarvoor had ontmoet. Met 4 andere backpackers spendeerde ik de avond bij Fernando’s bar. Tequila shotjes, bier, kampvuur en sterren kijken: mijn ultieme geluksmoment in Sri Lanka! Ik had een cake gekocht voor de jarige en aan het personeel gevraagd om daar happy birthday op te schrijven. Dit vond zij zo leuk en lief, waardoor onze vriendschap nog beter werd en we uiteindelijk 2 weken samen hebben gereisd.

Tekst loopt door onder de foto

Noelle Sri Lanka

5. Volgende verre droom?

Oeh… één droom kan ik niet opnoemen want ik heb er veel meer! Over 2 jaar ben ik klaar met mijn studie en dan ga ik een wereldreis maken. Eerst ga ik 7/8 maanden naar Zuidoost-Azië, dan kom ik voor 4 maanden terug in Nederland, waarna ik voor nog eens 7/8 maanden naar Midden- en Zuid-Amerika vertrek. Dit is mijn allergrootste droom en die komt steeds dichterbij! Op de ‘korte termijn’ staat een roadtrip in Oman heel hoog op mijn wishlist. Wanneer we weer mogen reizen zal dit hopelijk snel op de planning staan!

En dan nog even dit…

 1. Koffer of backpack? Backpack! Veel handiger en leuker dan een koffer.
 2. Europees of Aziatisch eten? Zeker weten Aziatisch eten, hoewel ik niet weet of ik dit na 7 maanden in Azië nog zo overtuigend zeg…
 3. Scooter of TukTuk? Dit is een lastige… als ik echt moet kiezen zou ik dan toch voor de scooter gaan.
 4. Wereldreis of de wereld zien in meerdere keren? Ook weer zo’n moeilijke vraag.. Dan kies ik toch voor meerdere keren, omdat je dan vaker op reis kunt, haha!
 5. Vervoer in de Sri Lankaanse chickenbussen of in toeristische touringvans? Hier kies ik zeker weten voor de local chickenbussen. Ze zijn een stuk langzamer dan de toeristenvans, maar je ervaart zo wel echt de lokale manier van reizen. Er schalt keiharde muziek uit de speakers, de chauffeur rijdt als een gek en je ziet mensen met kippen, geiten of vogels in de kleurrijke bus stappen. Geweldig om op deze manier het land door te reizen en het kost nog bijna niets ook! Voor een rit van 7 uur (de langste rit die je kunt maken – van noord naar zuid) betaalde ik slechts €3,10!

  Heb je vragen over het wonen en werken in Sri Lanka? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties!

  Noëlle volgen op Instagram? Klik hier!

  Vergeet ook niet jouw verre droom te delen! @verredromers of #verredromers en wie weet lezen we de volgende keer over jouw uitgekomen verre droom!

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *