Dark Mode On / Off

Maaike vond haar reisgelukjes tijdens een rondreis in Midden-Amerika

In ‘Verre dromen’ spreek ik Verre dromers wiens dromen al uitkwamen. Elk van hen heeft in het buitenland gereisd, gestudeerd, gewoond, gewerkt of doet dat nog steeds. Ze vertellen hoe ze op hun droombestemming zijn beland én geven tips voor iedereen met dezelfde verre droom.

Maaike van reisgelukjes.nl maakte een rondreis van 4 weken door Centraal-Amerika en bezocht Mexico, Guatemala en Belize. In deze blog verklapt ze haar favoriete land en deelt ze alle must-sees met je.

1. Waarom rondreizen in Centraal-Amerika?

Rondreizen door Centraal-Amerika stond al een tijdje op mijn verlanglijstje omdat de Mayacultuur mij als tiener al fascineerde. Mijn man was niet direct enthousiast, maar dit veranderde toen we op de Vakantiebeurs langs de stand van Belize kwamen. Hij zei: ‘Plan die vakantie maar, maar dan gaan we ook naar Belize.’ Uiteindelijk hebben we Belize, Guatemala en Mexico bezocht.

2. Stappen richting een rondreis in Centraal-Amerika?

In Mexico en Guatemala wordt buiten de toeristische gebieden weinig Engels gesproken. De belangrijkste voorbereiding was daarom een gratis basiscursus Spaans. Aanrader!

Visum

Voor een rondreis korter dan 90 dagen door Mexico, Guatemala en Belize heb je alleen een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Overigens probeerden de douanes bij de grensovergangen van Mexico en Guatemala ons wel geld af te troggelen. We hebben dit opgelost door duidelijk te maken dat we wisten wat onze rechten en plichten waren en te zwaaien met de Lonely Planet waar dat allemaal in stond. In Belize moet je een exit fee betalen; maak je laatste Belize dollars dus niet op voor vertrek.

Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht voor deze landen, die voor Hepatitis A en DTP worden wel aanbevolen. Malaria komt voor in Guatemala en dus slikten we daar tabletten tegen. Laat je goed adviseren door een reiskliniek.

Accommodaties

Ik heb de vakantie van begin tot eind zelf geregeld en grotendeels van tevoren geboekt. Ik wil op de leukste plekjes verblijven voor het budget dat ik in gedachten had. Op vakantie wilde ik me daar niet meer mee bezig houden en 100% relaxen. Mijn grootste vriend is Tripadvisor. Vaak boek ik accommodaties rechtstreeks, al kijk ik ook regelmatig op Airbnb voor leuke adresjes.

Vervoer

In Mexico reisden we met de publieke bus in de tweede klas. Dat was prima, maar wel langzamer omdat deze onderweg overal stopt. Ook de rest van de vakantie namen we vaak de bus. Behalve van Caye Caulker terug naar Mexico, dat deden we per boot. Bedenk van tevoren goed welke grensovergangen je wilt pakken bij het plannen van je route.

Alle informatie over onze reis bewaarde ik in de app Tripit. Ook makkelijk te delen met de thuisblijvers.

3. Welke 5 plekken hebben het meeste indruk gemaakt?

Tikal, Guatemala

De historische Mayastad Tikal is ontzettend indrukwekkend. Tikal is wereldberoemd: zo diende de stad bijvoorbeeld als set voor Starwars Episode IV. Na een tour liepen we met z’n tweetjes door Tikal. Wat naast de opgegraven tempels, vooral heel veel oerwoud is. Er zitten dan ook jaguars in het gebied. Het meest spannende wat ons gebeurde was (gelukkig) dat brulapen dreigden hun ontlasting naar ons te gooien omdat we in hun territorium liepen.

ATM-grotten, Belize

Dit is de must-see van Belize. Tijdens een tour door de ATM-grotten zwem en klauter je een uur door een ondergrondse rivier. Vervolgens klim je op een grote rots en moet je op je sokken verder naar de grootste schat: de grotkamers vol Maya-offers. Je staat hier super dichtbij potscherven en skeletten van menselijke offers. Helaas zijn camera’s verboden sinds een toerist zijn camera op een schedel heeft laten vallen.

Belize

Onderwatergrotten, Mexico

Het poreuze kalksteen van Yucatan zit vol met ondergrondse meertjes: de cenotes. Vroeger brachten Maya’s offers in de cenotes, die zij als passages naar de onderwereld zagen. Het meest indrukwekkend was onze duik in The Pit. Deze ronde grot is meer dan 30 meter diep en door de kleine ingang schijnen lichtbundels door het water heen. Tijdens je duik kom je twee lagen tegen waar je weinig zicht hebt: bij de overgang van zoet naar zout water en op 30 meter waar veel organische resten in het water zitten. Een versteende boom op de bodem verschijnt als je de eerste laag door bent. Omhoog zie je de snorkelende mensen bij de ingang. Zij zien jou niet. Hadden de Maya’s toch gelijk: er zit een hele verborgen wereld in deze grot, die doodgewone stervelingen niet zien.

Palenque, Mexico

Deze oude Mayastad is prachtig verstopt in de jungle. De schatting is dat er nog geen 10% van opgegraven is. De Lonely Planet raadt een bezoek van 3 uur aan. Voor ons was dat veel te kort, zeker onder leiding van de gids die we hadden ingehuurd. Hij nam ons ook mee de jungle in, langs de Otulum-rivier en mooie watervallen waar we toekans spotten. We sloten af in het museum met veel Maya-kunstwerken.

Palenque

Merida, Mexico

Soms wil je gewoon wat stadsleven en dan is Merida een heerlijke plek. Deze stad wordt gekenmerkt door Spaanse koloniale architectuur. Een bruisende stad met veel cultuur. Wij zagen gratis optredens van een Maya-balspel en een mariachi band met dansers. En niet zoals aan de kust van Cancun speciaal voor de Amerikaanse toerist, maar voor de Mexicanen zelf. Dat voelt net even wat authentieker. Verder kun je hier heerlijk eten en shoppen.

Maaike Merida

4. Mooiste herinnering aan de reis?

We wilden graag zeekoeien zien en dus kozen we in Belize voor een snorkeltrip naar het rif. Aangekomen bij het rif bleek het superdruk en zeekoeien zijn vrij schuw. We zwommen door de mensenmassa heen naar de rand van het rif. Na een tijdje met z’n tweetjes gesnorkeld te hebben, wilden we terug gaan naar de boot. En toen zagen we er één! Gefascineerd bleven we een tijdje stilletjes observeren. Toen we weer besloten naar de boot te gaan, kwam er een tweede aan. Ze begonnen aan een paringsdans. Alsof we midden in een National Geographic-documentaire zwommen!

Guatemala en Belize zijn trouwens plekken waar je makkelijk nieuwe vrienden maakt. Ook veel goede herinneringen aan!

zeekoeienliefde

5. Volgende verre droom?

Peru! Na de Maya’s wil ik graag meer zien van de Inca-cultuur. Het liefst zou ik onze camper naar Zuid-Amerika verschepen en een stuk van de Pan-American Highway rijden. Met een omweg langs Machu Picchu en andere Inca-bezienswaardigheden natuurlijk.

En dan nog even dit…

6. Cultuur of natuur? Ik weiger om te kiezen (en dat hoeft dus niet tijdens deze rondreis)
7. Wereldreis of wereld zien in meerdere keren? In meerdere keren
8. Lokaal of Westers eten? Lokaal
9. Mexico, Guatemala of Belize? Belize
10. Tequila Sunrise of Margarita? Margarita

Heb je vragen over het reizen in Mexico, Guatemala en/of Belize? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties!

Maaike volgen op Instagram? Klik hier! Neem een kijkje op reisgelukjes.nl voor nog veel meer reisverhalen van Maaike.

Vergeet ook niet jouw verre droom te delen! @verredromers of #verredromers en wie weet lezen we de volgende keer over jouw uitgekomen verre droom!

Ook interessant

1 Comment

  1. Super leuk om te lezen. Het lijkt mij super gaaf om een keer een soortgelijke reis te maken1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *