Dark Mode On / Off

Joyce maakte een roadtrip door Italië en tipt haar 5 favoriete stops!

In ‘Verre dromen’ spreek ik Verre dromers wiens dromen al uitkwamen. Elk van hen heeft in het buitenland gereisd, gestudeerd, gewoond, gewerkt of doet dat nog steeds. Ze vertellen hoe ze op hun droombestemming zijn beland én geven tips voor iedereen met dezelfde verre droom.

Vandaag ga ik in gesprek met: Joyce (22) van sunkissedstories.travel.blog / @sunkissedstoriesbyjoyce. In 2019 maakte zij, samen met haar vriend Jari (25), een roadtrip door Italië. In deze blog vertelt ze hoe je zo’n roadtrip het beste kunt voorbereiden én deelt ze 5 stops die zeker niet mogen ontbreken tijdens een roadtrip in Italië.

1. Een roadtrip door Italië? Vertel!

Mijn vriend en ik gaan ieder jaar voor mijn verjaardag op reis. In 2019 hadden we vanwege mijn studie (ik studeer psychologie) en studentenjob, niet héél lang de tijd om weg te gaan. Omdat we in totaal maar 12 dagen hadden en nog niet exact wisten op welke dag we zouden vertrekken, besloten we de auto te pakken voor een vakantie dicht bij huis (ons huisje staat in België). Zo konden we vertrekken en terugkeren wanneer we wilden. We hadden dus de keuze uit: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Zwitserland… Kortom: alle landen die we in 12 dagen konden bezoeken.

Omdat wij vaak de voorkeur geven aan landen in het zuiden, vanwege het klimaat en de sociale sfeer, werd de keuze al snel beperkt tot: Zuid-Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal. Uiteindelijk kozen we voor Italië. Italië stond al heel lang op onze bucketlist, vanwege de gezellige authentieke dorpjes, het lekkere eten, de mooie natuur en het fijne klimaat.

Nu is naar één plaats gaan en daar dan een hele week blijven, niet echt aan ons besteed. Wij liggen niet graag de hele dag aan het zwembad en zouden ons op die manier vervelen. Het liefst gaan we er iedere dag op uit en doen we nieuwe dingen. Wel zorgen wij op reis voor een afwisseling tussen: rust (zwembad, strand…), natuur (bossen, bergen…), cultuur (historische gebouwen, musea…) en leuke activiteiten (boottocht, bungeejumpen…). Vandaar ook onze keuze om een roadtrip door Italië te maken, zodat we het maximale uit onze reis kunnen halen.

Persoonlijk geniet ik echt van het organiseren van een reis. Vaak vind ik het dromen over en organiseren van een nieuwe reis minstens even leuk als de reis zelf.

2. Voorbereidingen roadtrip door Italië?

Iedereen die al eens een reis heeft gepland, weet dat hier heel wat bij komt kijken. Bij een roadtrip zijn er nog 1000 extra dingen waar je aan moet denken. Zo moet je voor iedere dag een aantal dingen uitzoeken: een leuke bestemming, accommodatie, restaurantjes, dingen om te doen etc. etc.

Daarnaast berekenden wij steeds hoe ver het rijden was naar een volgende bestemming en hoeveel tijd we hier zouden hebben om activiteiten te doen. Omdat wij vaak voor goedkope accommodaties kiezen, moesten wij er ook aan denken om bijvoorbeeld handdoeken, shampoo, douchegel etc. mee te nemen. Het klinkt allemaal als enorm veel werk en stress, maar geloof mij, het is te doen!

Tijdens onze eerste roadtrip door Spanje hadden we alles tot in de puntjes voorbereid: alle accommodaties en activiteiten hadden we vooraf geboekt. Dit beviel ons toen niet zo, omdat je niet altijd op voorhand weet hoeveel tijd er nodig is of hoe een stad/dorp bij je in de smaak valt. Op sommige bestemmingen verveelden we ons en wilden we graag door en op andere plekken vonden we het juist zo leuk, dat we baalden dat we alweer weg moesten.

Accommodaties roadtrip Italië

Tijdens deze roadtrip door Italië hebben we het anders aangepakt. Per bestemming zochten we van tevoren ongeveer 10 goede accommodaties op en boekten pas de dag van tevoren of op de dag zelf. Zo konden we per stadje beslissen hoe lang we daar zouden blijven. De activiteiten hebben we ook vooraf opgezocht, maar pas ter plekke beslist welke we daadwerkelijk zouden doen.

✮Tip✮ Zoek hotels op via Booking.com, maar ga naar de website van de accommodatie zelf om te boeken. Op die manier is het vaak goedkoper, omdat de accommodatie geen commissie aan Booking moet betalen. Soms kun je zo zelfs een upgrade krijgen! Mooi meegenomen, toch?!

Budget roadtrip Italië

Voorafgaand legden we ons budget vast. Ons budget voor accommodaties lag deze reis rond de €50 p.n. per kamer, eten rond de €30 p.p. per dag en activiteiten rond de €20 p.p. per dag. Uiteindelijk waren we ongeveer tussen de €75  – €100 p.p. per dag kwijt (excl. vervoerskosten). Onze vervoerskosten lagen niet heel hoog, aangezien we met onze eigen auto op reis waren.

3. Niet te missen stops tijdens een roadtrip Italië?

Onze roadtrip startte in België en ging door: Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië en via Frankrijk terug naar België. De volgende stops in Italië mogen zeker niet ontbreken tijdens een roadtrip in Italië: Gardameer, Venetië, Verona, Cinque Terre en Monaco.

1. Het Gardameer

Deze stop mag niet ontbreken, omdat het gewoon zo’n rustgevende plek is. De natuur is er écht wonderschoon. In de buurt van het meer vind je veel gezellige dorpjes, marktjes en restaurants.

✮Tip✮ huur een Vespa en verken iedere dag een ander dorpje.

2. Venetië

Hoewel het hier krioelt van de toeristen, vinden wij dit toch een plek die je niet mag missen. Wij kijken vaak documentaires over deze romantische stad en weten daardoor dat er een kans is dat deze in de toekomst volledig zal overstromen en je er dus niet meer naartoe kunt. Grijp dus je kans nu het nog kan!

✮Tip✮ volg een cursus glasblazen in Venetië!

3. Verona

Oftewel, de stad van de liefde, van Romeo en Juliet. Naast de Titanic, is Romeo en Juliet toch wel het meest romantische verhaal. Wijzelf vertoeven minder graag in steden, dus zijn hier maar één dag gebleven. Desalniettemin vonden we Verona zeker een bezoekje waard!

✮Tip✮ bezoek het huis van Juliet en boek je ticket op voorhand!

4. Cinque Terre

Deze stad is niet voor niets bekroond tot één van de mooiste plaatsen van Europa. Het cultureel erfgoed bestaat uit 5 prachtige dorpjes gelegen op een berg. Je kunt de stad enkel bereiken via een speciaal aangelegde trein. Eenmaal ter plaatse kun je uren struinen door de gezellige steegjes.

✮Tip✮ ga niet in het hoogseizoen, want het is er immens druk! Én breng je zwemspullen en een handdoekje mee, zodat je een duik kunt nemen in het heldere water. Je kunt er ook op het strand liggen en van rotsen springen.

5. Monaco

Ondanks wij low budget travellers zijn, vonden we Monaco écht de moeite waard! Het contrast met ons leven is er zo groot en dat vonden wij juist heel speciaal! We waanden ons in een luxe film: overal zagen we mannen in pak, vrouwen in galajurken, superyachts, dure sportauto’s en boetieks van de alle duurste merken. Leuk om je voor een dagje te wanen in het land van de superrijken.

4. Favoriete hotspots in Italië?

Onze favoriete plek was zonder twijfel het Gardameer! Cinque Terre en Venetië waren zo romantisch en prachtig, maar het massatoerisme sprak ons daar minder aan. Bij het Gardameer konden we volledig tot rust komen. Misschien heeft onze keuze ook te maken met de hittegolf van 40+ graden waar we toen inzaten. In het zoete meer konden we lekker afkoelen.

5. Volgende verre droom?

Dit is een moeilijke vraag. Wij hebben zoooveel plaatsen op onze bucketlist staan! We kunnen echt niet kiezen! Wij zullen onze top 10 geven:

  1. Mexico
  2. Indonesië
  3. Nieuw-Zeeland
  4. Zuid-Afrika
  5. Caraïben
  6. Japan
  7. Westcoast van de Verenigde staten (LA, Hollywood, Santa Monica, Malibu, Las Vegas, Grand Canyon (en alle andere prachtige nationale parken) tot aan Seattle)
  8. Griekenland
  9. West Canada (British Colombia)
  10. Vietnam

En dan nog even dit…

6. Auto of vliegtuig? Hmmm, ik vind het comfort van een auto wel heel fijn. Met een auto kun je overal stoppen waar en wanneer je maar wilt. Nu is het natuurlijk wel héél lastig om met de auto naar bijvoorbeeld Mexico of Nieuw-Zeeland te gaan, haha! Voor bestemmingen in Europa kiezen we daarom voor de auto en buiten Europa voor het vliegtuig.

7. Pasta of pizza? PIZZAAAAAAA!

8. Favo roadtrip stop in Italië? Lago di Resia en Gardameer.

9. Gondel of vespa? Zonder twijfel een gondel! Wij zijn echte ‘waterratten’ zoals ze dat bij ons noemen. Wij voelen ons het meest op ons gemak dicht bij water.

10. Sfeervolle dorpjes of historische gebouwen? Wij kiezen voor sfeervolle dorpjes! Hoe mooi een stad met haar historische gebouwen ook is, als de sfeer niet goed zit, is de reiservaring minder leuk. Wij verkiezen altijd kleine, gezellige dorpjes boven grote steden, vanwege het massatoerisme.

Heb je vragen over het maken van een roadtrip door Italië? Stel de dan gerust in de reacties!

Vergeet ook niet jouw verre droom te 
delen! @verredromers of #verredromers en wie weet lezen we de volgende keer over jouw uitgekomen verre droom!

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *