Dark Mode On / Off

Een wereldreis plannen? Eline (theglobemicrobe) geeft tips!

In ‘Verre dromen’ spreek ik Verre dromers wiens dromen al uitkwamen. Elk van hen heeft in het buitenland gereisd, gestudeerd, gewoond, gewerkt of doet dat nog steeds. Ze vertellen hoe ze op hun droombestemming zijn beland én geven tips voor iedereen met dezelfde verre droom.

Vandaag ga ik in gesprek met: Eline (30 jaar) van theglobemicrobe.com / @theglobemicrobe. In september 2019 begon ze, samen met haar vriend Tom, aan een wereldreis. Hun plan was om te starten in Azië, door te reizen naar Nieuw-Zeeland en te eindigen in Zuid-Amerika. Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten en moesten ze hun wereldreis, na 8 maanden in Azië, staken. Ze hopen hun reis snel te kunnen hervatten. Voor nu geven ze alvast tips voor het plannen van een wereldreis!

1. Een wereldreis maken? Vertel!

Tom en ik delen allebei een passie voor reizen. Beiden hebben we in het verleden een aantal grote reizen gemaakt, waarbij Tom vooral veel roadtrips door Amerika en ik twee mooie reizen in Costa Rica en Japan. We vinden het heerlijk om een andere cultuur te ontdekken, mensen te leren kennen en nieuwe ervaringen op te doen.

Bij mij begon het te kriebelen doordat ik op social media steeds meer mensen tegenkwam (vaak Nederlanders) die aan een wereldreis begonnen. Het begon er plots haalbaar uit te zien…

In 2018 werd de mama van Tom erg ziek. Jammer genoeg is het vaak het geval dat wanneer je iets moeilijks overkomt, je begint na te denken over je dromen. Op dat moment hebben we de knoop doorgehakt en zijn we onze wereldreis gaan plannen.

Tot op heden onze beste beslissing ooit!

2. Bezochte landen tijdens jullie wereldreis?

Ons plan was om te starten in Azië, door te reizen naar Nieuw-Zeeland en te eindigen in Zuid-Amerika. Hiervoor rekenden we minstens 1 jaar (het liefst langer, als ons budget dit zou toelaten).

Doordat corona hier helaas een stokje voor stak, hebben we enkel een aantal landen in Azië bezocht: China, Nepal, India, Thailand, Laos, Cambodja en Zuid-Vietnam. Gedurende 8 maanden hebben we dit mooie continent verkend.

3. Stappen bij het plannen van een wereldreis?

Research wereldreis

We zijn eerst begonnen met research: blogs en boeken lezen, reismagazines verzamelen en een reismarkt bezoeken. Dit laatste raden we iedereen aan die een wereldreis wil maken. We bezochten de Reismarkt in Brugge in februari 2019. Hier heb je standjes met mensen die al eens een wereldreis hebben gemaakt of door een specifiek continent hebben gereisd.

Het leuke is dat deze mensen jou niets proberen te verkopen, zoals op een traditionele vakantiebeurs. Het gaat hier echt om ervaringen en tips uitwisselen. Wij haalden hier alleszins veel info uit, die we nergens anders op internet of in boeken hadden gevonden.

Inentingen wereldreis

Na de research fase was het tijd voor de inentingen. Aangezien je vaak 2 of zelfs 3 injecties nodig hebt voor bepaalde ziektes, moet je hier ruim op tijd mee beginnen. Wij bezochten het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen in maart 2019, zo’n 6 maanden voor ons vertrek. We kregen een injectie voor o.a.: hepatitis, gele koorts, buiktyfus, rabiës… Better safe than sorry, right?

Ontslag nemen voor een wereldreis

Vervolgens was het moment aangebroken om ons ontslag aan te kondigen bij onze baan. Tom en ik werkten beide bij hetzelfde bedrijf en zaten eigenlijk in een luxepositie. Ons bedrijf zat op dat moment namelijk in een overname, waardoor wij de optie kregen om ‘vrijwillig te vertrekken’ en toch recht te hebben op een ontslagpremie. Over die beslissing hebben we dus niet lang hoeven nadenken!

Vliegtickets en visa wereldreis

Wat betreft vliegtickets, hadden we besloten om alleen ons eerste ticket te kopen. Er bestaat ook zoiets als een Round The World ticket, waarbij je al je vluchten vastlegt. Aangezien wij niet wilden vastzitten aan een plan, hebben we dit niet gedaan. Onze eerste bestemming was China en dus hebben we een one way ticket naar Peking geboekt.

Om een visum te krijgen, is het noodzakelijk om je transport en accommodaties in China al van tevoren vast te leggen. De visumprocedure is geen lachertje! Als je hierover meer wilt weten, kijk dan gerust op onze website. Daar leggen we de procedure stap voor stap uit.  

Eenmaal op reis regelden we de meeste visa gewoon bij de grens (visa on arrival). Voor India moesten we ons visum op voorhand regelen in Nepal, omdat we over land reisden. Een bizarre (en dure) procedure, terwijl je als Belg normaal gesproken een e-visum kunt aanvragen. Helaas geldt dit alleen als je met het vliegtuig India binnenkomt. Voor Vietnam konden we wel een e-visum aanvragen. Dit regel je dus gewoon online, ongeveer een week voordat je de grens oversteekt. De informatie over visumaanvragen vind je per land terug op onze website.

Accommodaties en transport wereldreis

Onze trouwe bondgenoot om accommodaties te boeken, is de Booking app: makkelijk en betrouwbaar! Transport boekten we gewoon ter plaatse. In de meeste Aziatische landen reis je per bus en kun je één dag van tevoren nog een ticket kopen. Enkel in India was het ietsje ingewikkelder, omdat we hier vaak per trein reisden; dat systeem moet je toch even leren kennen. Je vindt er hier meer informatie over.

Om ons budget zo laag mogelijk te houden, probeerden we vliegen te vermijden. Dit hebben we tijdens onze reis slechts 3 keer gedaan: van België naar China, van China naar Nepal en van Vietnam naar Thailand. Vliegtickets moet je uiteraard wel op voorhand boeken, om de beste deals te scoren.

4. Favoriete land/plek?

Dat is een moeilijke vraag aangezien elk land wel iets te bieden heeft. Zo zijn we echt omver geblazen door de waanzinnig mooie natuur van Nepal (Himalaya), de verscheidenheid in natuur en cultuur in Thailand, de ongelooflijk vriendelijke mensen in Cambodja, de gekke ervaringen in India,… Te veel om op te noemen eigenlijk!

Wij waren te gast op een Indisch huwelijk… Wat een ervaring!

Als we één herinnering mogen delen, dan is het toch wel dat we te gast waren op een Indisch huwelijk (zelfs 2 keer). Indiërs vinden het geweldig als ze buitenlandse gasten op hun trouwfeest hebben. Ze leggen je dan ook in de watten en je krijgt van iedereen ongelooflijk veel (eigenlijk iets té veel) aandacht. Zoiets kun je je in België toch niet voorstellen? Als je ooit de kans hebt om hier deel van uit te maken: niet twijfelen!

5. Ultieme tip voor het maken van een wereldreis?

Belgen zijn veel terughoudender bij het maken van een wereldreis

Gewoon doen! Onder Nederlanders is het maken van een wereldreis geen unicum meer, maar Belgen zijn wat dat betreft meer terughoudend. Vaak worden mensen tegengehouden doordat ze teveel risico’s zien: hoe moet het met mijn baan, huis, budget…? Als je iets écht graag wilt, dan moet je er gewoon voor gaan en niet wachten tot er iets ergs gebeurt in je omgeving. Dromen zijn er om na te streven, toch? Neem het van ons aan: je zult er geen spijt van krijgen!

6. Volgende verre droom?

Onze wereldreis voortzetten! Zodra de grenzen opengaan, zijn we van plan om weer te vertrekken. We willen héél graag door Zuid-Amerika reizen, maar gaan onze bestemming laten afhangen van wat er tegen die tijd veilig en haalbaar is.

Duimen jullie met ons mee dat de coronacrisis snel voorbij is?

En dan nog even dit…

7. Bus, trein of vliegtuig? De trein, voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Omdat je met de trein vaak goedkoop en toch relatief snel kunt rondreizen. De bus is vaak oncomfortabel en traag en het vliegtuig is dan weer heel duur.

8. Met of zonder stokjes (eten)? Bij voorkeur zonder of dan liever met onze handen (zo eten de locals in Nepal en India!) Heb je al eens rijst proberen te eten met stokjes? Echt niet makkelijk hoor! Maar als we in landen zijn waar ze stokjes geven, zullen we nooit om bestek vragen. Het is onderdeel van de cultuur en dus passen we ons natuurlijk aan!

9. Zonsopgang of zonsondergang? Aangezien Tom en ik allebei niet zo goed zijn in vroeg opstaan, gaan we voor de zonsondergang. Vaak geeft een zonsondergang ook een mooier kleurpalet dan een zonsopgang. Die romantische oranje-roze gloed, heerlijk toch?

10. Streetfood of restaurant? Qua sfeer absoluut streetfood. We vinden het erg leuk om op straat te eten en tussen de locals te zitten. Maar qua kwaliteit van eten misschien toch eerder een restaurant (hoewel we hebben gemerkt dat dit in Azië niet altijd zo hoeft te zijn…)

Heb je vragen over het maken van een wereldreis? Stel de dan gerust in de reacties!

Vergeet ook niet jouw verre droom te delen! @verredromers of #verredromers en wie weet lezen we de volgende keer over jouw uitgekomen verre droom!

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *