Dark Mode On / Off

Carmen van the Green Stamp: ‘Een bezoek aan de Galápagos eilanden heeft ons geïnspireerd’

Carmen reisde met haar vriend – Marijn – door Zuid-Amerika. Tijdens een bezoekje aan de Galápagos eilanden kwamen ze op het idee voor the Green Stamp. Een online platform dat ecologische wildlife projecten wereldwijd weergeeft. Zo boek jij nooit meer een niet ecologische wildlife tour!

1. Waarom wilde je zo graag naar de Galápagos eilanden?

Vanaf het moment dat ik mijn vriend leerde kennen werd duidelijk dat wij samen naar de Galápagos eilanden toe zouden gaan. Mijn vriend heeft vanaf jongs af aan al een enorme fascinatie voor wildlife, waardoor een bezoekje aan de Galápagos eilanden niet kon ontbreken tijdens onze reis door Zuid-Amerika. Na een eenvoudige Google search werd het voor mij al snel duidelijk dat deze eilanden niet alleen een unieke ervaringen zouden zijn vanwege het bijzondere wildlife, maar ook vanwege de paradijselijke strandjes. Deze twee factoren bij elkaar zijn voor mij de perfecte combinatie tijdens een reis!

Tekst loopt door onder de foto’s

2. Op welke manier heeft een bezoek je geïnspireerd?

Op het moment dat wij op de Galápagos eilanden aankwamen, waren wij ongeveer 4 maanden aan het reizen. In de maanden voorafgaand aan de Galápagos eilanden, zijn wij tijdens een tour in Bolivia voor het eerst in aanraking gekomen met een ecologische benadering van een wildlife organisatie. Bij dit project wordt actief ondersteuning geboden in de educatie van boeren om ontbossing van het Amazonegebied tegen te gaan. Door ontbossing tegen te gaan, wordt er bescherming geboden aan het wildlife. Het resultaat van de bescherming van wildlife en natuur, was voor ons meteen zichtbaar en voelbaar op de Galápagos eilanden.

De Galápagos eilanden zijn opgenomen in de UNESCO World Heritage List, waarmee actief ingezet wordt op de bescherming van unieke ecosystemen op de eilanden. Het liet ons zien dat het mogelijk is voor mensen om ‘hand in hand’ te leven met wildlife. Na ons bezoek aan de Galápagos Eilanden realiseerden wij ons hoe krachtig diverse ecosystemen kunnen zijn, als ze op de juiste manier worden behandeld. Mede door de ervaring tijdens onze reis dat er nog te veel wildlife tours worden aangeboden die niet ecologisch te werk gaan, zijn wij the Green Stamp gestart.

3. Hoe werkt the Green Stamp?

Door het reizen hebben wij geleerd hoe je als reiziger een keuze maakt om een (wildlife) tour te boeken. Deze ervaring gaan wij in de toekomst (na COVID-19) inzetten om reizigers te ondersteunen bij het boeken van ecologisch verantwoorde wildlife tours. The Green Stamp biedt namelijk een online platform dat ecologische wildlife projecten wereldwijd weergeeft. The Green Stamp doet dus het voorwerk in het selecteren van de ecologische wildlife projecten en zorgt ervoor dat reizigers eenvoudig kunnen zien welke tour ze boeken.

The Green Stamp zelf werkt met een ‘for-purpose’ businessmodel: de inkomsten die wij genereren via de website doneren wij tot 50% aan diverse goede-groene doelen. Fun fact: de geselecteerde wildlife projecten vermeldt op the Green Stamp werken zelf ook met een for-purpose model! Het ene wildlife project doneert aan de lokale bevolking om met plasticafval uit de jungle ‘ecobricks’ te vullen (en huizen te bouwen) en de ander doneert aan weeshuizen voor de educatie van de kinderen.

Hoewel COVID-19 reizen op dit moment moeilijk maakt, werkt the Green Stamp met een donatiesysteem. Wanneer je via the Green Stamp een eco-friendly travel item koopt op bol.com, doneren Carmen en Marijn 50% van de ontvangen affiliate commissie aan één van hun partners.

Tekst loopt door onder de foto’s

4. Wat zijn je favoriete plekken op de Galápagos eilanden?

Voor wie het idee heeft dat de Galápagos eilanden duur zijn hebben we slecht nieuws: dat is inderdaad zo. Maar, na ruim twee weken veel eilandjes te hebben ontdekt weten wij in ieder geval een ding zeker: het was elke cent waard! Hoewel je veel plekken kunt ontdekken zonder het boeken van een cruise, raden wij je dit wel aan. Een cruise brengt je namelijk op de echte verborgen parels van de Galápagos eilanden.

Concha Perla

We missen het horen van deze woorden allemaal: ‘mind your step’. Toch waren dit de woorden die spontaan in ons opkwamen toen wij over de vlonder naar Concha Perla (Isla Isabela) liepen. Overal waar je loopt liggen zeeleeuwen rustig te slapen. Ze geven geen sjoege als je langs loopt. Als je via het houten trappetje het water inloopt moet je goed uitkijken, want ook hier zijn de zeeleeuwen rijkelijk vertegenwoordigd. Dit heldere water biedt de mogelijkheid tot snorkelen met onder andere (speelse) zeeleeuwen en schildpadden. Het mooiste aan deze plek: je kan deze bezoeken zonder dat je een cruise hebt geboekt!

Tekst loopt door onder de foto

Isla Bartolome

Eén van de verborgen eilandjes die je kunt bezoeken wanneer je een cruise hebt geboekt. Tijdens een bezoek aan dit eiland loop je omhoog in ongeveer een half uur naar een uitzichtpunt, waarbij je onderweg al beloond wordt met adembenemende uitzichten. Leuk feitje: op het strand dat te zien is vanaf het uitzichtpunt, is een deel van de film Master & Commander opgenomen.

Isla Rabida

Ook dit eilandje kan alleen bezocht worden met een cruise die daar stopt. Op dit eiland kun je een heerlijke wandeling maken, maar hetgeen dat de meeste indruk heeft gemaakt is het strand. Dit strand is namelijk rood, heel erg rood. Door het hoge ijzergehalte is het lava en zand roodgekleurd.

Tekst loopt door onder de foto’s

5. Volgende verre droom?

Zodra intercontinentaal reizen weer mogelijk is staat allereerst Uganda op de planning waarna wij doorgaan naar Sumatra. In beide landen hebben wij een samenwerking met diverse wildlife projecten en we niet kunnen wachten die eindelijk live te kunnen bezoeken!

En dan nog even dit…

 1. Snorkelen of duiken?
  Oh, ik moet met de billen bloot: ik heb nog nooit (durven) duiken! Snorkelen dus, iets wat ik gelukkig heel veel heb kunnen doen op de Galápagos eilanden.
 2. Op één plek blijven of eilandhoppen?
  Eilandhoppen, gewoon omdat de wereld zo mooi is en ik een beetje last heb van FOMO.
 3. Natuur of cultuur?
  Naar mijn idee gaan die twee hand in hand, dus hierin maak ik lekker geen keuze!
 4. Voorafgaand aan je reis alles weten of helemaal niets weten?
  Voordat ik op reis ga lees ik mezelf uren in, dat vind ik zo ontzettend leuk om te doen! Ik start dus enorm voorbereid, maar uiteindelijk op locatie ga ik mee in de flow.
 5. Azië of Zuid-Amerika?
  Ik zou dan toch voor Zuid-Amerika kiezen. De Spaanse taal, de rijke cultuur, de diverse natuur.. Het kan niet veel beter worden dan dat!

Ook interessant

1 Comment

 1. Wat een eer om voor jullie te hebben mogen schrijven! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg @verredromers op Instagram!