Dark Mode On / Off

4 maanden reizen door Zuid-Amerika? Erik geeft tips!

In ‘Verre dromen’ spreek ik Verre dromers wiens dromen al uitkwamen. Elk van hen heeft in het buitenland gereisd, gestudeerd, gewoond, gewerkt of doet dat nog steeds. Ze vertellen hoe ze op hun droombestemming zijn beland én geven tips voor iedereen met dezelfde verre droom.

Vandaag ga ik in gesprek met: Erik (36) van reisprins.nl. Toen hij in 2017 te horen kreeg dat zijn contract niet werd verlengd, besloot hij samen met zijn vriendin voor een lange tijd op reis te gaan. Vier maanden reisden ze door Peru, Bolivia, Argentinië, Uruguay en Brazilië. Het langst beleven ze in Brazilië, namelijk maar liefst 2 maanden! In deze blog vertelt hij hoe ze deze toffe trip planden en tipt hij zijn favoriete plekken in Zuid-Amerika!

1. Waarom door Zuid-Amerika reizen?

In 2017 kreeg ik te horen dat mijn contract niet werd verlengd. Dit vervelende nieuws heb ik toen, samen met mijn vriendin, weten om te zetten in een fijne mogelijkheid tot een lange reis. We besloten om 4 maanden te gaan reizen en zochten daarom een gebied wat in dit tijdsbestek goed bereisbaar is. We houden beiden van een mix van natuur en cultuur, met af en toe ruimte voor ontspanning op een relaxed strand. Al snel kwamen we dan ook bij Zuid-Amerika uit.

We wilden heel graag naar de Machu Picchu in Peru, de wereldberoemde zoutvlaktes Salar de Uyuni in Bolivia en de watervallen van Iguazú op de grens van Brazilië en Argentinië. Daarnaast spraken steden als: La Paz, Buenos Aires, São Paulo en Rio de Janeiro ons enorm aan. Tel daar de prachtige Braziliaanse stranden bij op, en je hebt de geweldige mix waar wij naar op zoek waren.

Zuid-Amerika heeft natuurlijk ook een geweldige culturele historie, zoals: de Inca’s in Peru, de Spaanse overheersing van Argentinië en de Portugese overheersing in Brazilië. Super interessant! In een groot gedeelte van Zuid-Amerika wordt natuurlijk Spaans gesproken. Zelf sprak ik een heel klein beetje Spaans, wat het contact met de locals al een stukje makkelijker maakte.

Brazilië – strand Ilha Grande

2. Stappen om te kunnen reizen in Zuid-Amerika?

Vliegtickets & busreizen

We hadden ongeveer één jaar voordat we daadwerkelijk op reis gingen en dus alle tijd om ons voor te bereiden. De eerste stap was het kopen van vliegtickets. Omdat we hadden besloten om 4 maanden weg te gaan, hadden we tickets gekocht voor de heen- en terugreis (Lima & Rio de Janeiro). Dit begin- en eindpunt bepaalde ook direct een groot deel van onze route: Peru -> Bolivia -> Argentinië -> Uruguay -> Brazilië. Op 11 juli 2018 vertrokken we naar Lima.

Voor de eerste weken hadden we de Hop-On-Hop-Off dienst, PeruHop, geboekt om door Peru te reizen. Hierdoor zouden we de eerste weken wat makkelijker kunnen wennen aan de landen en aan het reizen per bus. Daarna zouden we wel verder kijken. Dit is ons erg goed bevallen! Het grootste deel van onze reis hebben we uiteindelijk per bus afgelegd. In Brazilië hebben we een paar keer een binnenlandse vlucht genomen.

Budget

Op verschillende websites vonden we informatie m.b.t. budget voor Zuid-Amerika. We keken hierbij naar de gemiddelde kosten per land. Hier hebben we ons budget voor 4 maanden Zuid-Amerika op gebaseerd. Middels de super handige app TrailWallet, hebben we tijdens onze reis het budget goed bij kunnen houden. Benieuwd wat wij hebben uitgegeven tijdens 4 maanden reizen in Zuid-Amerika? Bekijk hier ons kostenplaatje per land.

Visa & inentingen

Voor alle landen in Zuid-Amerika geldt dat je er maximaal 3 maanden mag blijven als toerist. Aangezien we maar 4 maanden gingen reizen, kwamen we nooit aan dit maximum en hoefden we nergens een visum aan te vragen. Dit scheelde natuurlijk een hoop regelwerk! Wel hebben we wat inentingen gehaald, alleen niet voor rabiës. Bekijk hier welke inentingen je nodig hebt voor Zuid-Amerika.

Accommodaties

Omdat we graag flexibel wilden reizen en met 4 maanden ruim de tijd hadden, boekten we onze accommodaties ter plekke (een paar dagen voor aankomst). Als we het ergens leuk vonden bleven we wat langer en anders konden we zo weer verder reizen!

Bagage

Wij hebben met een backpack gereisd. We waren goed bepakt, omdat we voor 4 maanden kleren bij hadden voor zowel warme gebieden (+30 graden in Brazilië), als enorme koude gebieden (-15 graden in Bolivia).

Taalcursus

Tenslotte hebben we ook nog een beetje Spaans geoefend via een luistercursus van LOI Taal Onderweg Spaans. Ik heb tijdens mijn HBO Studie Logistiek en Economie 2 jaar Spaans gehad, dus deze cursus was een aangename opfrisser.

Peru – Machu Picchu

3. Favoriete plek in Zuid-Amerika?

Van de 4 maanden in Zuid-Amerika hebben we uiteindelijk 2 maanden in Brazilië doorgebracht. We hebben hier echt een geweldige tijd gehad; vooral de laatste 10 dagen in Rio de Janeiro waren geweldig. Hier heb je het hele jaar door, op verschillende plekken in de stad, straatfeesten. Rio de Janeiro heeft echt van alles te bieden: heerlijke stranden, mooie bezienswaardigheden en lekker eten (onbeperkt vlees bij Churrascaria) en drinken (Caipirinhas).

4. Ultieme tip voor het reizen in Zuid-Amerika?

Als je net als wij voor een langere tijd (+/- 2 maanden) door Zuid-Amerika gaat reizen, dan is onze tip om vooraf niet te veel te plannen en vooral lekker je tijd te nemen. Het is vaak fijner om iets langer op een plek te blijven, dan steeds maar heel snel door te reizen. Daarnaast ben je heel flexibel als je niet te veel vooruit hebt gepland. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je ziek wordt of het weer tegenvalt. Op zo’n moment kun je heel snel schakelen en je route aanpassen.

Bolivia – Cholita worstelen in La Paz

5. Volgende verre droom?

We hadden dit jaar eigenlijk de droom om enkele weken door Marokko te reizen, maar helaas kon dat niet doorgegaan. I.v.m. werk zou het gaan om een reis van maximaal 3 weken. Onze échte verre droom is om weer een lange reis te maken en hierbij Australië en Nieuw-Zeeland te combineren met Zuidoost-Azië. Het liefst zouden we daar een half jaar voor uittrekken. Na ons avontuur in Zuid-Amerika zijn we erachter gekomen dat we enorm genieten van lang reizen. Dit willen we graag nog eens meemaken. We hebben daarom ook besloten om deze wens binnen een paar jaar te laten uitkomen!

Bolivia – meerdaagse tour Salar de Uyuni

En dan nog even dit…

6. Brazilië, Argentinië, Uruguay of Bolivia? Onze favoriet is toch wel Brazilië. We zijn hier niet voor niets 2 maanden geweest. Brazilië heeft alles: mooie stranden, lekker eten, heerlijke cocktails, vriendelijke mensen, indrukwekkende steden en prachtige natuur.

7. Ruige kust of beboste jungle? Beboste Jungle. Aan de kust wil ik wel graag op een lekker bedje liggen, dus dan ga ik liever wilde dieren spotten in de jungle.

8. Lama of Galapagos schildpad? Een Galapagos schildpad. We zijn in Peru en Bolivia geweest en hebben hier voldoende lama’s gezien, haha! Misschien gaan we nog wel eens terug naar Zuid-Amerika om Ecuador en Colombia te bezoeken. Dan willen we zeker de schildpadden op de Galapagos eilanden zien!

9. Salsa of tango? In Buenos Aires hebben we op een avond in een theatercafé een optreden gezien van een klein tango ensemble. Mijn vriendin vond het prachtig, maar voor mij duurde het optreden erg lang… geef mij dus maar salsa!

10. Gepland of spontaan reizen? Als je 3 weken op vakantie gaat ontkom je bijna niet aan plannen, maar als je de tijd hebt kiezen we absoluut voor spontaan reizen!

Bolivia – Salay de Uyuni

Heb je vragen over het reizen in Zuid-Amerika? Stel ze dan gerust hieronder in de reacties!

Vergeet ook niet jouw verre droom te delen! @verredromers of #verredromers en wie weet lezen we de volgende keer over jouw uitgekomen verre droom!

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *