Dark Mode On / Off

Ontdek Limburg: weekend weg in Valkenburg / Maastricht

Goojundaag! In deze neuje blog kun je lezen over mijn weekend in het kei mooie Limburg. Hopelijk kun je er inspiratie uithalen voor een (lang) weekend weg in Valkenburg en/of Maastricht. Veel plezeer met lezen, hajje!

[Ok. Vanaf dit punt geen Limburgs meer hoor, haha! Dat maakt het schrijven van deze blog toch iets makkelijker]

Voordat ik écht ga beginnen, wil ik reisgenieters.nl bedanken voor alle tips die ze mij gaven voor Valkenburg en Maastricht. Dankzij de aanraders van deze rasechte Limburgers, hebben we veel leuke plekjes bezocht en kan ik deze hotspots nu met jullie delen! Bedankt toppers!

Gasterij de Koffiemolen (lunch) / Valkenburg

Na een ritje van ongeveer 2 uur kwamen we in de middag aan in Valkenburg. Hier verbleven we in een hotel midden in de stad. Ik keek enorm uit naar de lunch, aangezien ik al wist waar we naartoe zouden gaan. Vanwege you know the c-word, moesten we van tevoren alle lunchtentjes en restaurants reserveren. Spontaan ergens neerploffen was er dit weekend niet bij, máár dat maakte de uitgekozen spots zeker niet minder leuk.

We gingen lunchen bij Gasterij de Koffiemolen in het centrum van Valkenburg, vanaf ons hotel nog geen 5 minuten lopen. Deze oude watermolen is omgetoverd tot een super schattig eettentje, waar je ook nog eens leuke brocante en vintage spullen kunt shoppen. Je kunt hier binnen én buiten zitten en de lekkerste broodjes en taartjes bestellen. Verder zijn de mensen erg vriendelijk en is het menu gevarieerd. Écht een aanrader!

Gasterij de Koffiemolen I Sint Pieterstraat 4 I Valkenburg

Kasteelruïne / Valkenburg

Op naar onze eerste bezienswaardigheid in Valkenburg! Na de lunch zetten we koers richting de oude kasteelruïne. Deze kun je al zien wanneer je de stad binnenrijdt. Niet zo gek, aangezien dit kasteel op een heuvel ligt. De burcht werd gebouwd ter verdediging van de stad en eind 1672 deels verwoest. Het is overigens de enige hoogburcht in Nederland. Je kunt je dus voorstellen dat je hier een prachtig uitzicht over het gezellige stadje hebt. Een must see als je in Valkenburg bent.

Een ticket voor de kasteelruïne kost €7,50 (>12 jaar) of €5,50 (4-11 jaar) p.p. en kun je online verkrijgen. Tevens kun je hier een bezoekje brengen aan de Fluwelengrot. Een ticket voor de Fluwelengrot koop je ter plekke.

Kasteelruïne I Daalhemerweg 27 I Vakenburg

Ijsmakerij Botterweck / Valkenburg

Dankzij de goede tips van reisgenieters.nl, wist ik waar ik naartoe moest om het lekkerste ijs van Limburg te proeven. Zij vertelden mij namelijk over Ijsmakerij Botterweck. En of het ijs daar smaakt! We zijn er twee keer geweest en elke keer stond er een flinke rij. Mijn favoriete smaak? ‘After 8’, oftewel mint chocolade. Ik begin alweer te watertanden als ik eraan denk…

Ijsmakerij Botterweck I Grotestraat Centrum 51 I Valkenburg

La Casa (diner) / Valkenburg

Over watertanden gesproken… Bij dit restaurant MOET je eten als je in Valkenburg bent! Niet alleen zijn de gerechten ge-wel-dig, ook het interieur is #goals. Het liefst zou ik alle spulletjes mee naar huis nemen, haha! Nu ben je natuurlijk benieuwd wat je bij La Casa dan zoal kunt eten. Het menu is zo uitgebreid, dat er voor iedereen wel iets bij is. Pizza, pasta, tapas, vlees, vis en vega, de keuze word je niet makkelijk gemaakt. Ik ging voor de ‘tapas mixta’, bestaande uit verschillende tapa: gemarineerde kip, pikante gehaktballetjes, tortilla chips met salsa saus, spaanse chorizo, pincho, gevulde paprika met gekruid gehakt, zalmpuntjes van de grill, gamba, calamari, knoflooksaus & knoflookbrood. Stuk voor stuk súper lekker. En ja, ik heb dit allemaal alleen opgegeten en ik schaam me niet, haha!

Bij La Casa is het wel belangrijk dat je een paar dagen van tevoren reserveert, aangezien het hier schijnbaar altijd druk is. Wij belden 2 dagen van tevoren en op dat moment hadden ze alleen om 20:30 nog een tafeltje vrij. Dus wil je lekker eten, wees er dan op tijd bij!

La Casa I Grotestraat-centrum 25-27 I Valkenburg

Centrum / Maastricht

De volgende dag gingen we met de trein naar Maastricht. Toen ik eenmaal de Sint Servaasbrug, Hoge Brug en Wilhelmina Brug in het vizier kreeg, had ik meteen Flikken Maastricht vibes! Zo leuk om deze stad te verkennen.

Het kerngebied in het centrum van Maastricht bestaat uit: de Grote Straat, Kleine Straat, Maastrichter Brugstraat, Jodenstraat en Mariastraat. Ook vind je in het centrum twee grote winkelcentra: Mosae Forum en Entre Deux. Genoeg mogelijkheden dus, om eens lekker veel geld uit te geven!

Verder is het leuk om een drankje te doen op het Onze Lieve Vrouwenplein en natuurlijk een bezoekje te brengen aan de Sint-Janskerk op het Vrijthof. Ook de Sint-Servaasbasiliek en de Dominicanenkerk (boekhandel) mag je niet overslaan. 

Café in den ouden Vogelstruys (lunch) / Maastricht

Aan het Vrijthof vind je Café in den ouden Vogelstruys. Hier kun je heerlijk lunchen met zicht op de Sint-Janskerk. Benieuwd naar het menu? Klik dan hier. Ik kan het broodje met brie zeker aanraden!

Psssst! Van betrouwbare bronnen (reisgenieters.nl), heb ik gehoord dat je de lekkerste Limburgse vlaai bij de Bisschopsmolen eet! Ik geef deze tip toch maar even mee, ook al ben ik er zelf helaas niet geweest.

Café in den ouden Vogelstruys I Vrijthof 15 I Maastricht
Bisschopsmolen I Stenenbrug 3 I Maastricht

De Poshoorn (diner) / Maastricht

Van eten gaan we naar nóg meer eten! In de gezellige wijk Wyck (ja, zo heet het echt!) bevindt zich restaurant en stadsherberg De Poshoorn. Naar verluidt komen locals hier na werktijd gezellig borrelen. Rond een uurtje of 5 zat het restaurant inderdaad al vrij vol, maar gelukkig hadden wij gereserveerd. Eerst even een lekker koud biertje op het terras en daarna verplaatsen naar binnen voor het diner. Ik ging voor de varkenshaas. Classic, maar wel heel erg lekker. Het volledige menu vind je hier. Na het avondeten kun je nog even verder struinen door de hippe wijk Wyck.

De Poshoorn I Stationsstraat 47 I Maastricht

Drielandenpunt / Vaals

Op onze laatste dag in Limburg reden we in de ochtend naar Vaals, om hier het drielandenpunt te bezoeken. Het drielandenpunt is het punt waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland bij elkaar komen. Ook vind je hier het hoogste punt van Nederland. Wij vonden het drielandenpunt niet heel bijzonder, al denk ik dat het voor kinderen wel erg leuk is, aangezien er ook een speeltuin en doolhof is. Wat we dan wél een hoogtepuntje vonden, was de Limburgse vlaai die we er aten bij het bijbehorende cafeetje. Een Limburgse vlaai mag natuurlijk niet ontbreken als je in het zuiden van het land bent!

Drielandenpunt I Viergrenzenweg 97 I Vaals

De Bokkerijder (lunch) / Vaals

Op nog geen 5 minuten van het drielandenpunt bevindt zich restaurant De Bokkerijder. In dit panorama restaurant heb je een geweldig uitzicht over Vaals. Wij zijn er gaan lunchen, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een stop maken voor een koffietje (en een Limburgse vlaai… ”Vooruit nog eentje dan!”) Bekijk het hele menu hier.

De Bokkenrijder I Viergrenzenweg 232 I Vaals

Mergelrijk / Valkenburg

Vanaf Vaals rijden we terug naar Valkenburg voor nog één laatste activiteit: het Mergelrijk. Hier kun je door een sfeervol en verlicht gangenstelsel wandelen, mergelbeelden en zandsculpturen aanschouwen en over de mergelgrotten leren. Deze activiteit is, again, denk ik vooral leuk met kinderen. Voor hen is er een speciale ‘dino speurtocht’ en de mogelijkheid om hun eigen mergelsouvenir te maken in het grottenatelier.

Wij vonden de tickets voor het Mergelrijk vrij duur (€13.25 voor volwassenen >18 jaar), maar stuitten toevallig op een Socialdeal voucher van €15,50 voor 2 personen. Wij waren in totaal met 4 personen en nu dus een stuk goedkoper uit. Voor 4 volwassenen weet ik niet of ik het Mergelrijk zou aanraden…

Mergelrijk I Daalhemerweg 31a I Valkenburg

Helaas was het na ons bezoek aan de mergelgrotten tijd om naar huis te gaan. Erg genoten van deze gezellige, knusse steden. Zeker voor herhaling vatbaar! Adieje wa, Limburg!

Ben jij weleens in Valkenburg en/of Maastricht geweest?

Met dank aan:
@reisgenieters.nl
@ehf.otografie

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *