Dark Mode On / Off

Stedentrip uitgestippeld: 3 dagen in Boedapest

Boedapest is met 1,7 miljoen inwoners de hoofdstad én grootste stad van Hongarije. Voorheen was de stad opgesplitst in twee delen: Boeda en Pest. In 1873 werden de gedeeltes officieel weer samengevoegd, al vormt de Donau nog steeds een scheidingslijn tussen de twee. Boedapest is met al haar indrukwekkende gebouwen, kastelen en historische monumenten een perfecte bestemming voor een citytrip. In deze blog heb ik een 3-daagse stedentrip voor je uitgestippeld langs alle bijzondere bezienswaardigheden.

Dag 1:

Stop 1 – Parlementsgebouw

Eenmaal aangekomen in Boedapest kun je meteen beginnen met exploren. Het Parlement is een imposant gebouw en daarom niet te missen in de stad. Niet alleen staat het gebouw symbool voor Boedapest, maar voor heel Hongarije. In 1904 werd de bouw afgerond en sindsdien houdt het Huis van Afgevaardigden hier regelmatig zittingen.

Stop 2 – Schoenen op de Donaukade

Vanaf het Parlement is het slechts een klein stukje lopen naar dit indrukwekkende oorlogsmonument: de schoenen op de Donaukade. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joden hier, nadat ze hun schoenen hadden uitgetrokken, geëxecuteerd. Het monument bestaat uit 60 paar metalen schoenen en is in totaal 40 meter lang.

Stop 3 – Kettingbrug

De Kettingbrug is één van de negen bruggen die over de Donau loopt. Van alle bruggen is de Kettingbrug de oudste (bouwjaar: 1839-1849). Over de 330 m lange brug rijden auto’s, maar er is ook een speciaal voetgangerspad aangelegd. Vanaf de Kettingbrug heb je een geweldig uitzicht over de Donau.  

Stop 4 – Burcht van Boeda

Loop over de Kettingbrug naar de Burcht van Boeda. De burcht bestaat uit tientallen historische kastelen, gebouwen en smalle straatjes. Wie hier de heuvel beklimt, heeft een prachtig uitzicht over de stad. Heb jij zere voeten van al dat geslenter door Boeda? No worries! Er is een ouderwets wagonnetje dat je naar boven brengt. Een retourticket voor deze wagon kost 1800 HUF (€5,20).

Dag 2:

Stop 1 – Fietstour Budabike

We starten de tweede dag in Boedapest sportief: met een fietstour van Budabike. Deze 8 km lange fietstour brengt je langs verschillende hotspots in Boedapest. Grote kans dat je vandaag weer een stop maakt bij het Parlement, alleen deze keer krijg je er uitleg bij van een Engels of Nederlands sprekende gids. Zo leer je deze historische stad steeds beter kennen. In totaal duurt de fietstocht 2,5 uur (start om 10:30 of 14:00) en maak je onderweg 10 stops. De tour kost €24,- en je mag rekenen op goede kwaliteit fietsen.

Stop 2 – Vissersbastion

Een ander sprookjesachtig gebouw in Boedapest is het Vissersbastion. Het Vissersbastion is gelegen aan de rivierzijde van de Burchtheuvel en bereik je wanneer je de Kettingbrug oversteekt. Waarom het gebouw deze naam heeft gekregen, is onduidelijk. Dat het iets te maken heeft met de vissers van Boeda die in de ‘Waterstad’ woonden, is één ding wat wel zeker is. In het Vissersbastion kun je genieten van de architectuur en je in een Walt Disney film wanen! Zeker een bezoekje waard.

✮Tip✮ Bekijk vanaf hier hoe de zon ondergaat in Boedapest.

Stop 3 – Ferry Boeda naar Pest

Vanaf het Vissersbastion in Boeda gaan we weer terug naar Pest. Wanneer je het Vissersbastion verlaat, loop je helemaal naar links langs de oever totdat je tegenover het Parlement komt te staan. Hier kun je een ferry pakken naar de overkant en genieten van het uitzicht over het water. Je kunt natuurlijk ook gewoon teruglopen via de Kettingbrug.

Stop 4 – Locked Room/AROOM

Alle spelletjesfanaten opgelet! In de avond is het tijd voor een spel! In Boedapest vind je meer dan 80 (!) escape rooms. Dit is ook niet zo gek, aangezien de allereerste Europese escape room in Boedapest werd gebouwd. De Hongaren zijn gek op het interactieve spel. Alles over mijn favoriete escape room in Boedapest: Locked / AROOM lees je hier!

Stop 5 – Vrijheidsbrug

Nadat je hopelijk bent ontsnapt uit de escape room, kun je de Vrijheidsbrug by night gaan bekijken. Deze brug is 331 m lang en dateert uit 1896. Grote kans dat je mensen spot die op het vlakke gedeelte van de brug lopen voor de perfecte Insta foto.  

Dag 3:

Stop 1 – Heldenplein

We beginnen de dag met een wandeling over het Heldenplein. Op het Heldenplein vind je het millenniummonument. Op de hoogste zuil staat een beeld van aartsengel Gabriël met daarvoor 7 beelden van ruiters (o.a. vorst Árpád) en gevallenen uit de Vrijheidsoorlog. De zuilen die in een halve cirkel staan, bestaan uit beelden van beroemde Hongaren en helden uit de Hongaarse geschiedenis. De bouw van het Heldenplein werd in 1922 afgerond.

Stop 2 – Stadspark Városliget

Achter het Heldenplein ligt het stadspark Városliget, het grootste park in Pest. Het park is 1 km2 groot en werd in 1896 uitgebreid met o.a. de Szechenyi Baths. Leuk om hier even een rondje te lopen en te genieten van de natuur.

✮Tip✮ Je kunt hier ook een fietsbootje huren om zo het park en bijbehorende kastelen vanaf het water te verkennen.

Stop 3 – Szechenyi Baths

Het is tijd om even helemaal tot rust te komen, voordat je straks weer naar huis gaat. En waar kun je nu beter relaxen dan in het grootste thermaalbad van Boedapest: Szechenyi Baths?! Tevens is dit badhuis de grootste natuurlijke warmwaterbron van Europa. Al meer dan 100 jaar komen mensen naar Szechenyi Baths om fully zen te worden. De thermaalbaden zijn geopend vanaf 9:00 tot 19:00 en tickets zijn beschikbaar vanaf HUF 3500 (€10,-). Een overzicht van alle ticketprijzen vind je hier. Geloof mij, er is geen betere manier om je stedentrip in Boedapest af te sluiten!

Eten in Boedapest

Tijdens deze 3-daagse citytrip heb je alle tijd om de Hongaarse keuken te ontdekken. Dit zijn mijn favoriete hapjes/restaurants:

Hongaarse hapjes in Boedapest

Lángos: een soort gefrituurde, luchtige pizzabodem, traditioneel bestreken met: zure room, geraspte kaas, olie en knoflook.
Chimney bread: een vers gebakken, opgerolde cake, op smaak gebracht met: kaneel, walnoot, cacao, koksnoot of suiker.
Goulash: een soep van vlees en groenten, gekruid met paprika.

Restaurants in Boedapest

Gelarto Rosa: ijsjes in de vorm van een roos (bijna te mooi om op te eten!)
Vegan Street Food Garden: foodtrucks met verschillende vegan hapjes.
Gringos Amigos: betaalbaar Mexicaans.
Sonkapult: heerlijke, fruitige smoothie bowls.

Wat is jouw go to place in Boedapest?

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *