Dark Mode On / Off

Stuttgart highlights: 25 dingen om te doen

Stuttgart is de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg en wordt ook weleens Benztown genoemd. Dit heeft alles te maken met de automerken die in Stuttgart gevestigd zijn. En dat is niet alleen Mercedes-Benz, maar ook Porsche. Vanuit Nederland ben je binnen vijfenhalf uur met de auto of trein in Stuttgart. Omdat er zoveel te beleven valt, is Stuttgart een perfecte bestemming voor een citytrip ‘dicht bij’ huis. In deze blog delen we alle Stuttgart highlights: 25 dingen om te doen.

1. Birkenkopf Monte Schrebelino (Trümmerberg)

Met een hoogte van 511 m is de heuvel Birkenkopf het hoogste punt in het centrum van Stuttgart. Vroeger was het ‘gewoon’ een heuvel met een panorama-uitzicht over de stad. Dit veranderde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stuttgart werd als groot industrieel gebied zo vaak gebombardeerd, dat men het puin van deze bombardementen heeft verplaatst naar Birkenhof. De heuvel is nu dus gedeeltelijk opgebouwd uit ruïnes en puin van de Tweede Wereldoorlog. Bovenop de heuvel vind je een gigantisch kruis als oorlogsgedenkteken. Een bijzondere plek om te bezoeken.

2. Slot Solitude

Schloss Solitude is gelegen op een langgerekte bergkam tussen de steden Leonberg, Gerlingen en Stuttgart. Het slot werd gebouwd van 1764 tot 1769 voor de hertog van Baden-Württemberg, Charles Eugene. Deze hertog gebruikte het slot vooral als jachtverblijf. Vandaag de dag kun je de gerestaureerde gebouwen bezoeken en moderne kunst aanschouwen. Als het zonnetje schijnt kun je er ook fijn picknicken. Mét uitzicht over de stad dus.

3. Grabkapelle

Op de Württemberg staat de Grabkapelle of het Württemberg Mausoleum. De kapel werd gebouwd in opdracht van koning Willem I van Württemberg, om het lichaam van zijn tweede vrouw Catherine Pavlovna te huisvesten. Uiteindelijk is ook zijn lichaam en dat van hun dochter hier ondergebracht. Van binnen is de kapel niet heel bijzonder, maar de wandeling ernaar toe is dat zéker wel. Onderweg kun je genieten van het uitzicht over de stad en de wijngaarden van Stuttgart.

4. Burcht Hohenzollern

Wie houdt van sprookjes, moet zeker een bezoekje brengen aan Burg Hohenzollern. Deze burcht zal je vast en zeker een ‘Belle en het beest’-feeling geven. Even klimmen naar de top is het wel, aangezien de burcht maar liefst 855 m hoog staat. Ook rondom de burcht kun je heerlijk wandelen door het bos. Oh en een leuk feitje: deze burcht stamt uit de elfde eeuw! Na al die tijd is Burg Hohenzollern haar schoonheid zeker niet verloren.

5. Killesberg & Killesbergturm

Killesberg is een enorm park waar van alles te beleven valt. Op een zonnige dag kun je hier lekker picknicken, terrassen, naar de kinderboerderij, een speeltuin bezoeken, de Killesbergturm beklimmen (42 m hoog) én nog veel meer. Speciaal voor de kinderen rijdt er een treintje door het park.

6. Fernsehturm

Krijg je maar niet genoeg van de Stuttgart uitzichten? Dan hebben we nog een tip voor je: de Fernsehturm bezoeken. Dit is niet zomaar een toren, het is namelijk de eerste televisietoren ter wereld! De toren werd gebouwd van 1954 tot 1956 en is 217 m hoog. Om vanaf het observatiedek het uitzicht te kunnen bewonderen, heb je een ticket nodig:

Kinderen tot 5 jaar: gratis
Kinderen 6-15 jaar: €5,00
Volwassenen: €9,00

7. Schlossplatz, Schlossgarten & Opera

In het stadscentrum van Stuttgart zijn veel highlights te bewonderen (tip 7 t/m 10). Schlossplatz is het grootste plein in Stuttgart en werd gebouwd tussen 1746 en 1807. Op het plein is het vrijwel altijd druk met mensen die even een break nemen van het shoppen op de Königstraße. Het bijbehorende park, Schlossgarten, wordt in de weekenden ook goed bezocht door locals. De opera van Stuttgart is gelegen aan de Schlossgarten. Hier worden voor de muziekliefhebber regelmatig voorstellingen gehouden.

8. Neues Schloss & Altes Schloss

Het Nieuwe Paleis is één van de grootste stadspaleizen van Zuid-Duitsland. Het 18e-eeuws barok paleis ligt aan de Schlossplatz en is zeker een bezoekje waard. Het Oude Paleis is gelegen aan de Schillersplatz. Oorspronkelijk was dit een 10e-eeuws waterkasteel, dienend als onderkomen van verschillende graven en hertogen van Württemberg. Tegenwoordig vind je er het Landesmuseum Württemberg.

9. Schillersplatz

Een heel schattig binnenplaatsje in het centrum van Stuttgart is het Schillersplatz. Dit plein kreeg de naam ‘Schillerzplatz’ in 1934, ter ere van een beroemd(e) intellectueel/schrijver. Hier bevindt zich o.a. het Oude Kasteel. Plof neer op een terrasje en geniet van de mooie, oude gebouwen om je heen.

10. Chinesischer Garten

Waan je in Azië en breng een (gratis) bezoekje aan de Chinese tuin. Hoewel de tuin niet erg groot is, is het toch leuk om er even doorheen te lopen.

11. Mercedes-Benz museum & Porsche Museum

Voor de autoliefhebber is er het Mercedes-Benz museum. Hier kun je alles leren over de Mercedes geschiedenis en interessante exposities bekijken. Een dagkaart voor het museum kost €9,75. Voor het Porsche Museum bedraagt de ticketprijs €9,70.

12. Station Stuttgart

Stuttgart Hauptbahnhof is het grootste treinstation van Baden-Württemberg. Het in 1922 geopende treinstation heeft tevens de grootste regionale en lange-afstandsverbindingen.

13. Klettergarten

Voor een sportieve activiteit in Stuttgart moet je bij de Waldklettergarten zijn. Tijdens deze activiteit kun je lekker klimmen en klauteren in het bos. Een kaartje kost €22,- voor volwassenen en €15,- voor kinderen van 7 t/m 11 jaar.

14. Outlet City Metzingen

Een klein uurtje van Stuttgart af ligt Outlet City Metzingen. In deze designer outlet vind je al je favoriete merken: van Adidas en Nike tot Tommy Hilfiger en Gucci.

15. Königstraße

Na de Outlet City Metzingen nog niet uitgeshopt? Ga dan naar de Königstraße in Stuttgart centrum. Naast designer winkels, vind je hier ook de ‘gewone’ budget winkels, zoals H&M en Zara. Als je het station uitloopt, kom je direct op de Königstraße terecht.

16. Teehaus

Het Teehaus ligt in het Weissenburgpark op een heuvel. Hier kun je naast een warm kopje thee, ook andere drankjes en hapjes nuttigen, terwijl je uitkijkt over Stuttgart.

17. Palast der Republik

Bij dit leuke cafeetje in de stad kun je op z’n Duits genieten van een koud biertje. Tevens een perfecte plek om ongegeneerd mensen te kijken.

18. Eis-bistro Pinguin

Zin in een lekker ijsje? Ga dan naar Eis-bistro Pinguin. Hier kun je kiezen uit veel verschillende smaken en je ijsje opeten met een view over de stad.

19. Rittersport winkel

Alle choco monsters opgelet! In de Rittersport winkel kun je voordelig een voorraad chocoladerepen aanleggen. Ook kun je er een rondleiding krijgen door de Rittersport fabriek, hoe leuk is dat?

20. Tripje Konstanz

Vanuit Stuttgart ben je binnen 2,5 uur in het te schattige, kleine stadje Konstanz. Konstanz ligt aan de Bodensee of het Bodenmeer en is een perfecte vakantiebestemming ‘dicht bij’ huis. Wat je hier allemaal kunt doen, lees je hier: 6x hotspots aan de Bodensee: Konstanz.

21. Schönbergturm

De volgende tips (21 t/m 23) kun je tijdens een dagtrip combineren. Vanuit Stuttgart is het een klein uurtje rijden naar de Schönbergturm in Pfullingen. Vanaf de 26,4 m hoge toren op een 793 m hoge berg, heb je een geweldig groen uitzicht over Stuttgart. In de verte kun je verschillende highlights zien liggen, zoals het Schwarzwald en de Fernsehturm. Vooral in de herfst een magische plek!

Schönbergturm

22. Schloss Lichtenstein

Vanaf de Schönbergturm is het slecht een half uurtje rijden naar dit indrukwekkende Rapunzel kasteel. Schloss Lichtenstein werd gebouwd in 1840 en staat bekend als het sprookjeskasteel van Württemberg. Nog een mooi Duits kasteel om aan je lijstje toe te voegen! Entree kost €3,- voor volwassenen en €1,50 voor kinderen. Wil je een rondleiding door het kasteel? Ook dat kan voor €9,- (volwassenen) of €4,- (kinderen).

Schloss Lichtenstein

23. Blautopf

Zulk blauw water in Duitsland? Dat had je misschien niet zo snel verwacht! Toch is het écht zo blauw #nofilter. Blautopf in Blaubeuren heeft haar blauwe water te danken aan de fysische eigenschappen van kalksteen. Hetzelfde effect is bijvoorbeeld waargenomen in de Blue Lagoon in Reykjavik. Dit wil je met eigen ogen zien! Vanaf Schloss Lichtenstein bereik je Blautopf in 45 min.

Blautopf

24. Schloss Favorite

Kun je maar niet kiezen wat jouw favoriete schloss in Duitsland is? Schloss Favorite suggereert graag anders! Deze gele maison staat in Ludwigsburg, 30 minuten van Stuttgart verwijderd, en werd gebouwd in 1717. Rondom het voormalige jachtverblijf kun je heerlijk wandelen en als je geluk hebt zelfs herten en elanden spotten!

Schloss Favorite

25. Schloss Ludwidgsburg

In Ludwigsburg vind je, zoals de naam al doet vermoeden, Schloss Ludwigsburg. Entree voor dit barok kasteel kost €10,-, maar ga je naar binnen bij de hoofdingang (dus niet bij het draaipoortje aan de zijkant), dan kun je al veel van het kasteel bekijken zonder ticket. Zo kun je ieder geval de mooie kasteeltuinen aanschouwen. Vaak worden er bij Schloss Ludwigsburg exposities gehouden, bijvoorbeeld met zandsculpturen of in de herfst met pompoenen.

Schloss Ludwigsburg

Ben jij al eens in Stuttgart geweest?

Ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *